Un aliment cu aspect neobișnuit și gust de homar, ce crește pe trunchiurile lemnoase ale copacilor, este bun pentru imunitate, creier și inimă. Totodată, face minuni împotriva demenței, ameliorează simptomele depresiei, promovează recuperarea mai rapidă a celulelor nervoase, protejează împotriva ulcerului stomacal și reduce inflamațiile.
Este vorba despre ciuperca coamă de leu sau Hericium erinaceus, un aliment comestibil din familia ciupercilor dentare. Are această denumire datorită dimensiunii mari. A devenit populară în țările asiatice pentru numeroasele sale beneficii nutriționale și medicale.
Aceste ciuperci inedite sunt mari, albe și seamănă pe măsură ce cresc, așa cum le spune și numele, cu coama unui leu. Specialiștii susțin că ele conțin substanțe bioactive care au numeroase efecte benefice asupra organismului, în special pentru creier, inimă și intestine.
Puțină lume știe că ciupercile Hericium erinaceus au o istorie lungă în medicina tradițională chineză și în practicile de vindecare ale nativilor americani. Datorită beneficiilor impresionante pe care le oferă minții și corpului, ciupercile coamă de leu au devenit din ce în ce mai faimoase și căutate. Sunt disponibile în mai multe forme, de la ceaiuri și tincturi la capsule și pulberi.
Consumul acestor ciuperci cu aspect ciudat menține sănătatea creierului, reduce inflamația și stresul oxidativ, îți protejează intestinul gros și subțire, susține sănătatea inimii și luptă împotriva cancerului.
Citește și Elveția este țara în care culesul ciupercilor este interzis. Autoritățile au impus măsuri drastice
Diabetul este o afecțiune care apare atunci când capacitatea organismului de a gestiona nivelul zahărului din sânge este afectată. Prin urmare, nivelurile sunt crescute în mod constant.
În cele din urmă, nivelurile cronice ridicate ale zahărului din sânge duc la complicații precum boli renale, leziuni nervoase la nivelul mâinilor și picioarelor și pierderea vederii.
Prin urmare, ciuperca coamă de leu este benefică pentru gestionarea diabetului prin îmbunătățirea gestionării zahărului din sânge și reducerea unora dintre aceste efecte secundare.
Mai multe studii pe animale au scos la iveală despre ciuperca coamă de leu că poate determina scăderea semnificativă a nivelului de zahăr din sânge atât la șoarecii normali, cât și la rozătoarele diabetice, chiar și la doze zilnice de până la 2,7 miligrame (mg) pe livră (6 mg pe kg) de greutate corporală.
Ciupercile Hericium erinaceus pot fi supliment terapeutic pentru diabet, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact cum ar putea fi utilizate la om, notează Healthline.
Vezi și Ce beneficii au ciupercile. Motivele pentru care trebuie să le introduci în alimentație