O boală pentru care există vaccin face ravagii printre copii. Numărul cazurilor de tuse convulsivă a explodat, avertizează medicii. Tusea poate persista mai mult de 3 luni, iar în cazul nou-născuților, internarea este esențială, deoarece poate avea consecințe fatale. Medicii pun înmulțirea cazurilor pe seama ratei scăzute de vaccinare. Vaccinul hexavalent este gratuit pentru copiii prin medicul de familie.
În fiecare zi, cel puțin 10 copii cu tuse convulsivă se prezintă la fiecare unitate de primiri urgențe pentru copii din Capitală, iar mulți dintre aceștia sunt internați pe loc, relatează observatornews.ro.
Citește și: Alertă în România. Aproape 100.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână
„Nu reuşesc să expire, pentru că acest act de tuse este controlat în mod anormal de creier, este o chestie pe care nu poţi s-o înfrânezi. Noi am avut în ultima lună 5 pacienţi care au avut nevoie de suport vital adică au trebuit intubaţi şi ventilaţi mecanic pentru că altfel mureau”, a declarat Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase, IOMC.
Numărul de cazuri de tuse convulsivă a crescut semnificativ de la începutul anului școlar, astfel încât, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Gomoiu din Capitală, timpul de așteptare pentru preluarea pacienților poate depăși 3 ore. Medicii estimează că, dacă această tendință continuă, în săptămânile următoare timpul de așteptare ar putea să se dubleze.
„Simptomele tusei convulsive, aşa cum îi spune şi numele, tusea este principalul simptom. Copiii tuşesc, ajung, fac apnee, şi ajung de obicei într-o cameră de gardă pentru că părinţii se sperie. În primul rând să-i vaccineze, asta este principalul. Apoi la primele semne să meargă către medicul de familie pentru a fi evaluaţi”, a declarat Diana Zaharia, medic UPU la Spitalul Gomoiu.
Această boală este foarte contagioasă. Tusea convulsivă se transmite foarte uşor pe cale aeriană. Specialiştii consideră că suntem abia la începutul valului.
„Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis. Durata bolii spre deosebire de o răceală obişnuită care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile”, a declarat Mihai Craiu medic primar boli infecţioase.