Furtuna Dana a făcut ravagii în sudul și estul Spaniei. Mai multe persoane, printre care și români, au murit în urma inundațiilor, casele oamenilor au fost distruse, iar mașinile au fost luate de ape. Elena Mateescu, director ANM, a explicat cum a fost posibil fenomenul meteo care a ”măturat”, pur și simplu, Spania.
Elena Mateescu a venit cu clarificări importante privind natura fenomenului meteo care a făcut ravagii în Spania și a spus dacă există riscul ca și România să fie lovită de un astfel de fenomen.
”Cunoscut sub numele popular de picatura rece sau Dana, este un fenomen specific zonei de sud si est a Spaniei avand in vedere ingredientele specifice care determina producerea la nivel local a unui astfel de fenomen, pe care il explicam atunci cand atunci cand un fenomen meteorologic este determinat de schimbul de masa de aer cald si umed cu o masa de aer mai rece in altitudine, mai ales pe o situatie de blocare a atmosferei care face ca un sistem sa stationeze mai multe zile deasupra aceleiasi regiuni si sa determine instabilitate atmosferica deosebit de accentuata, sisteme convective care sa genereze cantitati impresionante de precipitatii in interval scurte de timp.
Vorbim intr-adevar, de o situatie exceptionala. Daca luam in mod obisnuit cantitatile specifice de precipitatii care ar trebui sa cada intr-un an in zona de est si sud a Spaniei, de pana la maxim 200 litri pe metru patrat, ei bine, cantitati inregistrate in 12 ore, asa cum s-a intamplat in zilele de 29 sau 30 octombrie, pana in 12 ore am avut cantitati chiar si de 400 de litri pe metru patrat. Iata ca a plouat dublu decta ar trebui sa ploua intr-un an, si acest lucru cu siguranta a determinat o situatie exceptionala in zona.
In plus, vorbim de Mediterana foarte calda si umeda care, asa cum mentionam, la contactul cu o masa foarte rece in altitudine a determinat acesti nori convectivi incarcati cu mai multi vapori de apa precipitabili si care la o situatie de blocaj atmosferic, pe o anumita regiune, mai mult timp indelungat pot sa genereze cantitati impresionante de precipitatii. Acesta este fenomennul explicat in termeni meteorologici, si care cu siguranta va trebui sa reprezinte un studiu de caz, asa cum facem si noi la nivelul tarii noastre.
Ne amintim si situatia din Romania din 13-14 septembrie, cand in judetul Galati si Vaslui am avut cantitati de peste 150-200 de litri pe metru patrat in conditiile in care intr-o luna septembrie in zona respectiva ploua cel mult 50 de litri pe metru patrat in medie. Iata ca putem sa avem ingrediente specifice, o Mediterana mai calda, iar pentru zona tarii noastre un aport suplimentar de umezeala il reprezinta pentru partea de est si sud est a tarii si bazinul vestic al Marii Negre”, a declarat Elena Mateescu la Realitatea Plus.
Reamintim că, potrivit ultimelor cifre, 217 persoane au murit în urma inundaţiilor catastrofale din Spania, dintre care 213 numai în regiunea Valencia, trei în Castilla-La Mancha, unde trupul neînsufleţit al unei femei de 60 de ani din Letur, dată dispărută marţi, a fost descoperit duminică dimineaţa, şi o alta în Andaluzia.
La Letur, în provincia Albacete, trupul femeii luate de apele învolburate a fost descoperit la 12 kilometri de locul în care a dispărut, a declarat într-o conferinţă de presă Pedro Antonio Ruiz Santos, delegatul guvernului pentru regiunea Castilla-La Mancha.
Autorităţile se aşteaptă ca numărul morţilor să crească.