Al Treilea Război Mondial nu mai pare un scenariu imposibil. Conflictul Israelului din Gaza tinde să devină un război regional, în Africa sunt confruntări civile, iar frontul Rusia vs Ucraina nu pare să se închidă prea curând, ci dimpotrivă, notează englezii de la mirror.co.uk, citați de ziare.com.
În acest context tensionat, există o întrebare care îi frământă pe mulți: dacă începe, Doamne ferește!, ”apocalipsa”, unde ne putem refugia?
Și tot englezii au venit cu răspunsul, alcătuind o listă a celor mai sigure patru locuri de pe Pământ. De fapt, este vorba despre patru țări, considerate paradisuri departe de iadul războiului.
Noua Zeelandă, aflată la peste 17.000 de kilometri distanță de România, a cunoscut o dezvoltare economică substanțială datorită resurselor naturale și centrelor urbane. Este considerată un loc ideal pentru evitarea potențialelor catastrofe militare, inclusiv cele de natură… nucleară. RethinkingSecurity susține că Noua Zeelandă este ”relativ ferită de efectele iernii nucleare și produce un surplus de alimente care face ca foametea să fie puțin probabilă”.
Miliardarul din Silicon Valley Sam Altman, CEO al OpenAI, a declarat, pentru New Yorker, că a încheiat un acord cu cofondatorul PayPal, Peter Thiel, pentru a fugi din SUA și a se refugia în Noua Zeelandă în cazul în care lucrurile, la nivel mondial, ar lua o întorsătură proastă. Cei doi ar urma să închirieze un avion privat, care să-i ducă la o proprietate a lui Thiel.
Islanda se află la 3.300 de kilometri de România și este izolată precum Noua Zeelandă, însă îi lipsește clima caldă. Temperaturile din Islanda nu depășesc, vara, 14 grade Celsius, în timp ce nopțile de iarnă pot avea temperaturi și de -25 de grade.
Țara nordică are avantajul de a fi departe de restul lumii și este considerată o țară liniștită, fără prea mulți nervi, agitație și aglomerație. La o populație de doar 380.000 de locuitori, e cam greu să găsești aglomerație… Asemenea variantei Noua Zeelandă, accesul la resursele naturale și energia regenerabilă o definesc drept opțiune solidă pentru cei care fug de un posibil al Treilea Război Mondial.
Chile (13.200 de kilometri distanță de România) este cea mai stabilă și prosperă țară din America de Sud. De fapt, cel puțin din perspectiva dezvoltării economice și a calității vieții, această țară poate fi privită drept un mega-oraș. Are resurse naturale, un litoral de vis – cel mai lung din lume -, astfel că își face loc, fără probleme, pe lista locurilor ideale pentru a scăpa de război.
Din România până în insulele Fiji sunt cam 16.000 de kilometri. La nevoie, îi străbatem, n-avem încotro. Oricum, pentru cei care își doresc o climă mai caldă în vremuri tulburi, Fiji este cea mai bună opțiune. Cele 100 de insule care formează Fiji sunt, la fel ca Noua Zeelandă, departe de aproape oricine.
Din punct de vedere economic, Fiji nu este comparabilă cu celelalte țări de pe această listă, însă are acces la resurse naturale – necesitate absolută pentru cei care vor să fugă de ”apocalipsă” – și o populație relativ mică – cam 900.000 de locuitori. E loc berechet pentru nou-veniți, la o denstitate actuală de doar 49 de locuitori pe kilometru pătrat.