Lucrările la DN Craiova-Calafat, unde Guvernul avertiza cu rezilieri de contract, finanţate cu 0 lei

Lucrările de rebilitare a DN 56 Craiova-Calafat, care trebuie să preia traficul de pe podul Calafat-Vidin, şi pentru care premierul Ponta a avertizat cu rezilieri de contracte dacă ritmul de execuţie scade, au fost finanţate cu zero lei de la buget pe un tronson şi doar 5 milioane lei pentru al doilea.
Romania TV
24 iun. 2013, 12:15
Lucrările la DN Craiova-Calafat, unde Guvernul avertiza cu rezilieri de contract, finanţate cu 0 lei

Lucrările sunt finanţate în proporţie de 50% de Banca Europeană petru Investiţii (BEI), dar din bugetul naţional nu a fost alocat niciun ban pe acest an pentru execuţia de lucrări la contractele finanţate din împrumutul BEI pentru etapa V de reabilitare a drumurilor naţionale, autorităţile redactând un act adiţional la contract prin care antreprenorul să accepte să execute lucrarea pe tronsonul Craiova-Galicia Mare din surse proprii şi să îşi recupereze banii ulterior.

În etapa V de reabilitare a drumurilor naţionale au fost cuprinşi pentru reabilitare 596 kilometri de drum naţional, inclusiv tronsonul Craiova-Galicia Mare, prima secţiune a drumului Craiova-Calafat.

Lucrările la drumul naţional Craiova-Calafat au fost împărţite în două secţiuni, respectiv Craiova-Galicea Mare, unde constructor este firma Delta ACM 93, şi Galicia Mare-Calafat, unde lucrează firma grecească Mochlos.

În urmă cu zece zile, la inaugurarea noului pod între România şi Bulgaria, Calafat-Vidin, premierul Victor Ponta a declarat că a convocat conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru discuţii privind stadiul lucrărilor la drumul naţional Craiova-Calafat, care trebuie să preia traficul rutier de pe acest pod, şi a arătat că, dacă firmele de construcţie nu păstrează ritmul, contractele vor fi reziliate.

„De la Craiova până aici sunt două segmente ale drumului; la amândouă se lucrează, nu s-a lucrat extraordinar de bine, i-am luat din nou de la capăt, dacă nu păstrează ritmul, o să reziliem contracte, dar sper să nu, pentru că după aceea pierdem timpul cu licitațiile, așa încât avem toate asigurările – vorbesc de cei de la CNADNR. E foarte rău (drumul-n.r.) și tocmai de aceea am chemat conducerea CNADNR, e și domnul director general aici, și cu ambele firme s-a discutat, s-a făcut eșalonarea”, a spus atunci Ponta, adăugând că se doreşte ca acest drum să fie realizat în regim de autostradă, cu finanţare UE.

Săptămâna trecută, în şedinţă de guvern şi în faţa presei, premierul Ponta i-a spus ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia lucrează CNADNR, să aibă grijă „să se lucreze cu adevărat” pe tronsonul Craiova-Calafat.

Un document guvernamental relevă însă că, de la bugetul pe 2013, pentru tronsonul Craiova -Galicia Mare nu a fost alocat niciun ban, iar autorităţile au redactat un act adiţional la contract prin care antreprenorul să accepte să execute lucrarea din surse proprii şi să îşi recupereze banii undeva în prima parte a anului viitor. Pentru tronsonul Galicia Mare-Calafat, Guvernul a alocat o sumă infimă, de 5 milioane lei, iar lucrările sunt efectuate în proporţie de 2%.

Guvernul a transmis deja notificări în acest sens către constructori privind bugetul alocat.

Legea bugetului prevede, la articolul 28, că, în termen de 30 zile calendaristice de la aprobarea bugetului de stat, precum şi de la aprobarea rectificărilor bugetare anuale, ordonatorii de credite au obligaţia de a notifica prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor valoarea maximă în limita căreia pot fi executate lucrări, prestate servicii şi livrate bunuri, valoare calculată ca diferenţă între creditele bugetare şi sumele aferente plăţilor restante, precum şi de a întocmi şi de a actualiza împreună cu aceştia graficele de execuţie/livrare, atât fizice, cât şi valorice, anexe la contracte, aferente anului 2013, în funcţie de valoarea maximă calculată.

„În cconformitate cu prevederile articolului 28 din Legea bugetului, au fost transmise notificări referitoare la faptul că, în anul 2013, bugetul alocat pentru execuţia de lucrări la contractele finanţate din împrumutul BEI – etapa V de reabilitare a drumurilor naţionale este 0 lei. Astfel, pentru contractul de lucrări privind reabilitarea DN 56 Craiova-Galicia Mare, bugetul alocat pentru execuţia lucrărilor în anul 2013 este 0 lei, stadiul fizic al contractului fiind 25% (lucrări executate în 2012). În prezent, este în curs de semnare un act adiţional prin care antreprenorul a fost de acord să execute lucrările de construcţie din surse proprii, urmând ca plata acestor lucrări să fie făcută în primul trimestru al anului 2014”, se arată în documentul guvernamental redactat la finele lunii mai.

În acelaşi document se afirmă că pentru lucrările de reabilitare a tronsonului Galicia Mare-Calafat, a doua secţiune a întregului drum, bugetul alocat în acest an este de doar 5 milioane lei, stadiul fizic al contractului fiind astfel de 2%, în condiţiile în care ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în septembrie anul trecut. Lucrările de extindere a părţii carosabile au început la 20 mai acest an.

Cele două tronsoane ale DN 56 Craiova-Calafat au o lungime de 84 kilometri.

Podul dintre România şi Bulgaria de la Calafat-Vidin a fost inaugurat în acest an, la 13 ani de la semnarea contractului, întârziere generată de lipsa finanţării.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Anunț important pentru clienții PPC, fostul ENEL, E.ON sau ENGIE. Este o schimbare majoră la tarifele din luna august
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Sunt obligați să plătească. Marcel Boloș: Fentează statul
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
CER BANI ÎN PLUS. Cine sunt românii care au dat statul în judecată
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Descoperirea secolului. Toată Planeta fierbe
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Bogdan Vlădău și Gina Chirilă au divorțat! Ce mesaj a transmis fosta concurentă de la „Bravo, ai stil!” după încheierea celor șapte ani de mariaj
Capital.ro
Nu se mai suspendă permisul auto. Noua lege pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Federația Internațională de Box (IBA) acuză două pugiliste olimpice de sex masculin
MediaFlux
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL? ALERTĂ în ORIENTUL MIJLOCIU
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!