Locul de muncă luat cu asalt de români în Europa: din angajați devin șefi. Ce salarii sunt în Occident

O meserie este foarte căutată în toată Europa, iar românii conduc detașat ca forță de muncă. Se câștigă destul de bine la acest loc de muncă, iar bărbații cu experiență devin chiar patroni.
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 17:36
Locul de muncă luat cu asalt de români în Europa: din angajați devin șefi. Ce salarii sunt în Occident
Locul de munca luat cu asalt de romani in Europa din angajati devin sefi. Ce salarii sunt in Occident

O anumită categorie de români este foarte apreciată în toată Europa și nu numai, unde lucrează cu miile în cadrul celor mai mari fabrici și abatoare din industria cărnii, în țări ca Germania, Austria sau Italia.

Românii au populat marile abatoare din Europa

Măcelarii români reprezintă o forță de muncă majoră în fabricile și abatoarele din țări precum Germania, Austria sau Italia. Aceștia și-au câștigat simpatia șefilor și câștigă destul de bine în străinătate. În schimb, în România, locul lor a fost luat de muncitorii asiatici, la care patronii români au apelat masiv:

„Românii au ales să muncească în străinătate pentru bani, adică pentru salarii care trec de 2.000 de euro pe lună, în general, ba chiar se ajunge și la 3.000 euro pe lună, „jumătate pe contract, jumătate în afară”, așa cum se întâmplă în Italia, de pildă.

Sunt și români care, după ani buni de muncă, au trecut la stadiul de patron, iar acum au afaceri de succes în străinătate și nu s-ar mai întoarce pentru nimic în lume în țara natală.

Citește și Locuri de muncă pentru români în Europa. Salariile se ridică la câteva mii de euro pe lună, pentru unele nu este nevoie de studii superioare

Muncitorii români sunt văzuți foarte bine în străinătate, unde lucrează de ani buni. Sunt cam peste tot, în marile fabrici de procesare a cărnii și abatoare din Occident. Adevărata amploare a acestui fenomen s-a observat în pandemia de coronavirus, când toată lumea a aflat de ei.

Din păcate, foarte puțini români se gândesc să se mai întoarcă acasă. O recunoaște și Cosmin Moldovan, un antreprenor din județul Cluj și fondatorul proiectului „Măcelari de Elită” ai României, care își propune să aducă în atenția tinerilor generații această meserie.

„Cred că măcelarii români sunt foarte talentați, din păcate multi sunt plecați peste hotare, lucrează în cele mai mari companii din industria cărnii si nu numai. Este trist când a doua limbă vorbită în abatoare și fabrici din străinătate este româna, iar la noi, doamne ferește, să ajungem ca a doua limbă vorbită să fie vietnameza sau nepaleza”, a precizat Cosmin Moldovan la IndagraFood cu ocazia prezentării echipei „Măcelari de Elită”, potrivit Termene.ro.

Moldovan susține că ar „dori ca limba romană să fie vorbită în fabricile și abatoarele noastre”. Însă, în ultimul timp, salariații din Asia și-au făcut încet, dar sigur, loc în fabricile din România. La fel a procedat și Moldovan, care are în jur de 15-20 salariați străini, asta în timp ce românii apți de muncă preferă să meargă în străinătate pentru salariile mai mari, dar și pentru stilul de viață.

Ce salariu are un măcelar în Occident

Deși salariile au crescut și în România, tot nu se compară cu cele din străinătate. Patronii români oferă în jur de 3.000-4.000 lei net pe lună, ba chiar și până la 10.000, în unele cazuri, dar tot nu sunt suficienți. Așa că românii aleg să-și caute de muncă în Occident.

În străinătate, salariile pornesc de la 1.200 de euro pentru începători și trec de 3.000 de euro pentru munca la negru.

„Depinde de contract, cu sau fără, jumătate pe contract, jumatate în afară, depinde de patron. Se poate câștiga astfel și 3.200-3.3000 euro pe lună”, a punctat Ciprian Irimia din Fălticeni. Bărbatul are 37 de ani și a muncit aproape 20 ca măcelar în Italia, apoi s-a întors acasă.

Dorul de casă, spune tânărul, l-a determinat să se întoarcă la Fălticeni cu toată familia, pentru că „așa și-au dorit”. Odată ajunși acasă, moldoveanul și-a cumpărat apartament și mașină și are un job bun la un procesator important din județul Suceava. Totuși, e nostalgic și susține că banii strânși în Italia, în doar câțiva ani, nu ar reuși în România nici în 20 de ani!

Un alt român muncitor este Gabriel Arghir, care a trecut de la stadiul de angajat la cel de patron. După 17 ani de muncă într-o firmă din Italia, acesta a preluat afacerea fostului său angajator, iar acum are două măcelării la Torino. Are nouă angajați, doi fiind români, iar restul sunt italieni. Antreprenorul declară că, în ultima vreme, a observat un interes crescut al tinerilor pentru această meserie. De multe ori, preferă să-i învețe chiar el, deoarece nu peste tot se lucrează la fel.

„Când căutăm o persoană și nu găsim pe cineva care să știe meserie, preferăm să-i luăm pe tineri și să-i învățăm noi din motivul că nu în toate măcelăriile se lucrează la fel. În Italia, un măcelar cu experiență poate ajunge la un salariu de 2200 chiar și 2400 euro pe lună. Pentru un începător, leafa pornește de la 1200-1300 euro pe lună”, a punctat Arghir.

Motivul pentru care românii aleg calea străinătății

Banii sunt cei mai importanți, a punctat Arghir: „De multe ori, acum, nu se mai vorbește doar de un salariu, ci de un stil de viață, de alte chestii. Chiar și eu m-aș întoarce, dar atât timp cât ești acolo de 20 de ani, ai prieteni, o afacere, este totul foarte greu, nu poți să lași totul baltă și să te mai întorci aici. Este foarte puțin probabil că vom mai reuși vreodată să facem ceva aici”.

Vezi și Auchan vinde sute de magazine din Europa. Ce se întâmplă cu miile de angajați care vor rămâne fără locuri de muncă

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii