Retailerul multinațional francez Auchan și-a anunțat cei peste 53.000 de angajați din Franța că are în vedere un proiect de plan social care ameninţă un număr total de 2.389 de locuri de muncă, în încercarea de a se relansa după mai mulţi ani dificili.
Gigantul de supermarketuri Auchan le-a prezentat marţi, 5 noiembrie 2024, reprezentanţilor celor peste 53.000 de salariaţi din Franţa un proiect de plan social care ameninţă un număr total de 2.389 de posturi în Franţa, în încercarea de a se relansa după o perioadă grea.
Lanţul de supermarketuri Auchan, controlat de familia Mulliez, are de gând să elimine 784 de posturi la sediul central şi 915 posturi la magazine. Totodată, planul social prevede închiderea a 10 magazine, decizie care va avea un efect devastator – excluderea a 466 de posturi şi încetarea activităţilor de livrări la domiciliu în marile oraşe Paris, Lille şi Lyon, plus eliminarea altor 224 de posturi. Per total, sunt vizate 2.389 de locuri de muncă.
„Este catastrofal. Va lăsa mulţi salariaţi, multe familii, în dificultate. Este şocant, scandalos”, a reacționat Franck Martineau, delegat sindical la FO Auchan Retail.
Sindicatele, care nu văd cu ochi buni lipsa unei strategii pe termen lung a echipei de conducere de la Auchan, sunt pesimiste cu privire la şansele de a evita concedierile. Negocierile ar urma să fie reluate săptămâna următoare.
Ministrul francez al Economiei, Antoine Armand, a transmis că intenţionează să se asigure că prioritatea acestei transformări sunt locurile de muncă.
Considerată una dintre companiile cu cele mai bune performanţe sociale din rândul marilor distribuitori, Auchan a înregistrat, în ultimii ani, performanţe economice slabe, iar firma mamă, holdingul Elo Groupe, a anunţat în vară pierederi de aproape un miliard de euro în primele şase luni din 2024.
Există mai mulţi factori ce stau la baza dificultăţilor înregistrate de Auchan în Franţa. În primul rând, cota sa de piaţă este scăzută (9,1%), plasând gigantul pe locul al cincilea, cu mult în urma E.Leclerc (24,1%), Carrefour (21,4%), Mousquetaires/Intermarché (17,4%) şi Coopérative U (12,2%).
În al doilea rând, Auchan funcţionează pe baza unui model integrat, spre deosebire de E.Leclerc şi Intermarché, care se bazează pe o reţea de independenţi. Acest model generează costuri operaţionale mai mari, iar asta se traduce prin competitivitatea preţurilor.
La nivel mondial, Auchan are peste 150.000 de angajaţi în 12 ţări, printre care se numără România, Spania, Portugalia, Ungaria și Ucraina. În plus, lanțul de supermarketuri este unul dintre puţinii giganți franceze încă prezenți pe piaţa din Rusia, cu 230 de companii.
În țara noastră, Auchan are în portofoliu peste 430 de magazine și o cifră de afaceri cu taxe de peste 1,6 miliarde de euro în 2023.
Denumirea Auchan provine din limba franceză, fiind un omofon pentru Hauts-Champs, un cartier din Roubaix, unde s-a deschis primul magazin. Compania a mai operat în Mexic (1996-2003), SUA (1988-2003), Argentina (1997-2007), Italia (1989-2019) și Thailanda (1992-2006).
Retailerul este controlat de familia Mulliez care deține și Leroy Merlin, Decathlon, Norauto, Kiabi, Pimkie, și este prezent în Franța, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg, Polonia, România, Ungaria, Rusia, China și Taiwan.