Pomul care îți poartă noroc în livadă și dă roade bogate. Românii care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădină, până începe să ningă. În afară de strângerea frunzelor căzute și înlăturarea lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta copaci fructiferi. Pomii se pot planta primăvara sau vara, dar și toamna târziu. Avantajul acestora din urmă ar fi că ar mai câștiga aproximativ un an de viață, susțin specialiștii.
Singura problemă care poate afecta pomii este iarna geroasă și fără zăpadă. În rest, până la sfârșitul lunii noiembrie poți planta mai mulți copaci fructiferi, dar și arbuști (zmeură sau coacăze).
Reține că pomii trebui să fie curățați cu atenție, pentru a rămâne sănătoși în timpul iernii. Merii și perii, de pildă, au nevoie de curățare, însă nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna.
Mărul este unul dintre pomii pe care să-i plantezi în grădina ta, în luna noiembrie. Dă roade bogate și nu necesită multă întreținere. Agricultorii recomandă ca merii să fie cultivați înainte de primul îngheț. Astfel, mărul se va obișnui cu mediul nou în care este plantat. Cel mai bine este să plantezi merii până când temperatura ajunge la 2-3 °C.
De regulă, mărul este un pom care se prinde în orice sol. Dacă îți dorești o producție mai mare de mere, îți poți face o livadă. Merii suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre, fiind ideal de cultivat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7,5 – 10 ℃. Acest pom rezistă la temperaturi extreme, de până la -35 °C.
Teoretic, orice sol este potrivit pentru măr. Practic, doar cel cu 30% argilă și 2-3% humus. Merii pot să crească și pe solurile cu pH care variază între 4,5-8, dar cel mai bun este un pH de 5,2-6,8.
Trebuie să știi că distanța dintre pomi este de cel puțin trei metri. Mărul e un copac care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 metri în pământ, până când ajunge la maturitate.
La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de un metru, iar adâncimea să aibă în jur de 60-70 cm. Ia-te după rădăcini, care ar trebui să stea răsfirate în groapă. De asemenea, este bine ca rădăcinile să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului.
Pentru plantarea mărului îți trebuie o cazma sau un burghiu agricol, dacă vrei să plantezi mai mulți puieți. Adaugă îngrășământ organic achiziționat, dar și compost sau gunoi de grajd, dacă solul este sărac.
Deschide cu grijă ambalajul, ca să nu rupi rădăcinile. Pe cele deteriorate taie-le înainte de plantare, iar pe cele sănătoase scurtează-le cu 7-8 cm.
Lasă puieții de măr cu rădăcinile în apă, timp de trei ore, pentru a se hidrata. Ulterior, înmoaie rădăcinile într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Deși nu este un pas necesar, îți va fi de mare ajutor la prinderea puietului.
Amestecul din pământ și compost sau îngrășământ organic pune-l la baza gropii. Puietul trebuie să fie introdus în așa fel încât rădăcina să fie pe stratul fertil. Treptat, acoperă rădăcinile cu pământ și udă-le cu 10 litri de apă. Un alt sfat este să protejezi mărul cu o plasă împotriva rozătoarelor, întrucât iepurii, șobolanii și șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, ducând la ruinarea plantării.