Mihaela Bilic susține că grăsimea are un rol foarte important în alimentație, mai ales în contextul în care vremea se răcește și corpul ne va solicita alimente mult mai consistente. Nutriționista arată că românii pot consuma porc, deoarece această carne are grăsimi foarte benefice corpului uman.
Grăsimea are un rol esențial în alimentație și nu trebuie să ne speriem de ea, consideră nutriționista, deoarece zahărul face mult mai mult rău. Deși carbohidrații împreună cu grăsimea îngrașă, aceasta nu trebuie evitată complet.
„Grăsimea are rolul ei în alimentație. Foarte mult timp ne-a fost frică de grăsime și ne-am trezit că zahărul face mai mult rău, ne-a fost frică de făinoase și de tot ce înseamnă carbohidrați, Da, e adevărat, carbohidrații împreună cu grăsimea îngrașă, însă grăsimea nu trebuie exclusă din alimentație, mai ales acum, în sezonul rece.”, precizează Mihaela Bilic.
Citește și : Ce apă recomandă Vlad Ciurea pentru sănătate. „Trebuie să fie una cât mai curată”
„Apropo de cărnuri, o s-o iau pe rând, pentru că nu seamănă o grăsime cu alta și ar fi bine să nu punem la colț grăsimea, așa, în bloc, mai ales grăsimea animală. Există această tendință să considerăm că grăsimea care este de origine vegetală are numai beneficii și cea animală are numai bube negre. Ei bine, nu!”, mai spune Bilic.
Nutriționista arată că cele mai bune grăsimi de origine animală sunt grăsimile Omega 3, de care organismul are nevoie zilnic, astfel că este de recomandat consumarea de pește de două-trei ori pe săptămână, sau chiar gălbenușul de ou.
„Dacă vine vorba de grăsimea animală, o să pun pe primul loc, pe un piedestal, grăsimile Omega 3, pentru că sunt niște grăsimi esențiale. Organismul nostru are nevoie de ele zilnic și, culmea, bietul de el nu poate să le sintetizeze.
Aici există un mit care ne spune că luăm Omega 3 din semințe de in. Da, există Omega 3 în parte vegetală, însă organismul nostru e proectat să o asimileze mai bine din produsele de origine animală.
Citește și : Papanași pufoși, rețeta lui Florin Dumitrescu. Toate gospodinele sunt curioase să afle trucurile bucătarului
Deci lăsăm semințele să fie mâncate de găină, de păsărele, de peștii mici care mănâncă fitoplancton și noi luăm Omega 3-ul care a fost deja procesat animal și îl în ghițim și în procesăm extrem de eficient. Avem nevoie de Omega 3 în fiecare zi. Nu o să mâncăm pește în fiecare zi, însă, dacă mâncăm de două, trei ori pe săptămână, deja este foarte bine. Găsim Omega 3 și în gălbenușul de ou. Oul se întoarce în forță în sezonul rece. Avem nevoie și de pește gras, și de ou.”, arată Bilic.
Porcul este mai sus decât vita din punct de vedere al grăsimilor, spune nutriționista, deci nu întâmplător putem mânca șuncă sau slănină. Porcul este încadrat în cărțile de nutriție ca fiind o carne albă, deci putem să o consumăm liniștiți, mai ales că este în genetica noastră.
„Dacă mergem mai departe la capitolul cărnuri, vreau să pun porcul mai sus decât vita. Avem în grăsimea de porc un tip de grăsime mai puțin saturată. Din cauza asta, mai aproape de uleiul de măsline de acizii grași mononesaturați, nu întâmplător putem mânca slăninuță, cubulețe mici cu un pic de pâine.
Mai greu cu grăsimea din vită. Noi, prin definiție, românii, suntem consumatori de carne de porc. Avem chimie bună cu ea. La capitolul genetică, 98% avem similarități. Putem spune că porcul este o carne albă, este încadrată alături de vițel și de carnea de pui și de curcan în cărțile de nutriție. Deci, de porc, numai de bine. Da, putem să consumăm carne de porc, chiar și cu un strop de grăsime.”, mai spune Mihaela Bilic.
Omega 6 este foarte periculoasă, o grăsime esențială pe care organismul o găsește în uleiul de floarea soarelui și pe care oamenii tind să o consume în exces. Omega 3 este antiinflamatoare, pe când Omega 6 este proinflamatoare, ceea ce poate duce la probleme de sănătate.
„La capitolul grăsimi vegetale, atenție mare la excesul de grăsime Omega 6, din nou o grăsime esențială pe care organismul o găsește în tot uleiul de floarea soarelui. Noi avem tendința să consumăm în exces. Spre deosebire de Omega 3, care este antiinflamatoare, Omega 6 este proinflamatoare. Atunci, degeaba mâncăm Omega 3 dacă nu reducem cantitatea de Omega 6. Să o lăsăm mai moale cu acest ulei de floarea soarelui și creștem consumul de pește gras, ou, chiar și o cărniță de porc. Bucata pe care o punem în tigaie trebuie să fie aleasă, să nu fie cea mai grasă din porc.
Nu ne ferim de grăsime, pentru că fără grăsime nu ne e bine.”, încheie Mihaela Bilic.