Cea mai bună modalitate de creștere a nivelului de dopamină este consumul de alimente pline de nutrienți care ne fac să ne simțim mai bine, fără ca plăcerea să cauzeze schimbări în chimia creierului.
Somonul
Somonul se află printre cele mai bune alimente care cresc nivelul de dopamină, fiind bogat în grăsimi sănătoase. Orice aliment gras poate mări nivelul dopaminei, dar e bine să optezi pentru o sursă de grăsimi sănătoase, care să-ți ofere și o valoare nutrițională importantă pe lângă grăsimi.
Roșiile
Roșiile conțin antioxidanți puternici, inclusiv carotenoide, compuși care oferă tomatelor culoarea roție. Antioxidanții protejează celulele și sunt eficienți în protecția creierului care nu întotdeauna se poat repara de la sine. Un studiu a arătat că roșiile ajută creierul să proceseze corect dopamina.
Ciocolata
Ciocolata ajută la creșterea producției de dopamină și îmbunățește, de asemenea, creșterea nivelului de alți hormoni, cum ar fi serotonina. E de preferat să consumați ciocolată cu peste 70% cacao. Ciocolata neagră conține mulți antioxidanți care protejează celulele și țesuturile, inclusiv cele din creier.
Cașcaval
Cașcavalul este o sursă foarte bună de vitamina D3, care nu ajută doar la sănătatea oaselor, ci crește și nivelul de dopamină.
Semințe de in
La fel ca și somonul, semințele de in sunt bogate în grăsimi, fiind o sursă excelentă de Omega 3. Acestea au o mulțime de beneficii pentru sănătatea și funcționarea corespunzătoare a creierului.
Piept de pui
Pieptul de pui conține multe proteine de calitate și are puține calorii. Este foarte bun și când vine vorba de creșterea nivelului de dopamină. Creierul creează constant acest hormon, astfel încât celulele să le aibă constant a dispoziție. Acest proces se bazează pe proteine (enzime) care să transporte dopamina. Pieptul de pui furnizează amnioacizii de care creierul are nevoie pentru a face enzime.
Ștevia
Trebuie să avem grijă la cât zahăr consumăm. Acesta crește prea mult nivelul dopaminei și de acceea zahărul poate genera dependență. Dulciurile cauzează și alte efecte negative asupra sănătății, cum ar fi surplus de greutate sau cariile. Astfel, ștevia devine un înlocuitor natural care satisface pofta de dulce, fără să aibă un conținut caloric foarte ridicat.