Pe foarte multe site-uri de specialitate, nutriționiștii recomandă să ne hidratăm zilnic cu apă, cea mai populară cantitate fiind de opt pahare pe zi. Însă, îndemnul specialiștilor nu este atât de exact precum pare.
Cantitatea de apă consumată zilnic depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică, potrivit Britannica. În medie, o femeie are nevoie de aproximativ 11 pahare (2,7 litri) de apă pe zi pentru a rămâne hidratată, în timp ce bărbații necesită aproximativ 15 pahare (3,7 litri). Însă, aproximativ 20% din această cantitate provine din alimente, nu din băuturi, așa cum mulți ar crede.
Citește și Ce apă recomandă Vlad Ciurea pentru sănătate. „Trebuie să fie una cât mai curată”
Deoarece apa reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului uman, hidratarea este vitală pentru o sănătate de fier. Creierul conține o proporție și mai mare de apă, de 73%, prin urmare, hidratarea asigură constanța activității cerebrale.
Printre beneficiile consumului de apă se numără creșterea nivelului de energie, reducerea riscului de insuficiență cardiacă și lubrifierea articulațiilor. Pe de altă parte, semnele deshidratării includ senzația de sete, pielea uscată și durerile de cap.
O mare schimbare în viață ei a făcut celebrul nutriționist Mihaela Bilic, care a renunțat la consumul de Cola pentru apă. Aceasta și-a uimit fanii când a mărturisit că „a fost o mare consumatoare de Cola fără zahăr, încă din timpul facultății a băut-o în loc de apă”. Însă, și-a dat seama că rețeta a fost schimbată și că aceste băuturi carbogazoase nu mai au vreun beneficiu.
„Băuturile tip COLA nu mai conțin cafeină! Cine mă cunoaște știe că sunt o mare consumatoare de cola fără zahăr, încă din timpul facultății am băut-o în loc de apă. Și spre surpriza celor care nu știu, Cola are o mulțime de beneficii: ajută digestia și previne constipația, blochează diareea și deshidratarea, înlătură greața și răul de transport (mașină/avion), are efect energizant, reglează tensiunea arterială pentru hipotensivi și tratează migrenele. Iar aspartamul din varianta fără zahăr taie pofta de dulce și scade apetitul, deci este un aliat în cura de slăbire. Bineînțeles că sunt și efecte negative- acidul fosforic strică dinții, iar aciditatea strică stomacul până la gastrită. Dar asta e, ca orice lucru din viață are și bune și rele!”, a precizat Mihaela Bilic pe internet.