Producția de drone românești a fost decisă printr-un protocol istoric de colaborare în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice.
Acest tip de aparate de zbor sunt, deja, utilizate de Ministerul Afacerilor Interne pentru diverse misiuni, inclusiv în caz de calamități, cum ar fi monitorizarea incendiilor, pentru supravegherea video pentru a sprijini intervențiile poliției sau pentru monitorizarea activităților ce implică protecția mediului, cum ar fi supravegherea depozitării deșeurilor.
„Dronele pot fi folosite și în situații extreme precum recuperarea victimelor unor calamități, precum inundații sau cutremure. În funcție de greutate și condițiile meteo, dronele au o autonomie de până la 8 ore se zbor”, a explicat Alexandru Pană, inginer aviație și operator dronă, potrivit Observator Prahovean.
De pildă, în pandemie, dronele au avut aplicații umanitare.
„Astăzi punem bazele primului program integrat care va crea drona românească. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, INCAS şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului vor implementa acest parteneriat, de la concept până la transferul soluţiilor tehnologice în economia reală.
Am avut în vedere toate aspectele necesare, incluzând proprietatea intelectuală şi patentele, împreună cu deschiderea către piaţă, pentru a putea progresa eficient. Prin acest protocol facem pasul spre o nouă etapă pentru cercetarea românească din domeniul aerospaţial”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Producția de drone românești ar putea începe în maximum un an.
„Vom dezvolta proiecte de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), care se vor transforma în prototipuri și produse de serie fabricate în industria de apărare din România.
Primul domeniu de dezvoltare tehnologică se va axa pe crearea unei soluții complete pentru „Capabilitate aeriană fără pilot uman la bord, din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance) și scop dual de utilizare”. Această soluție va include cel puțin două echipamente UAV și toate mijloacele de sol necesare pentru controlul și asigurarea tehnică și informatică a zborurilor.
Un alt domeniu vizat va fi dezvoltarea de soluții pentru „Conversia muniției clasice în sisteme aeriene autonome (Loitering munition)”. Aceasta va implica sisteme UAV cu aripă fixă și rotativă, precum și toate elementele necesare pentru operarea lor (lansare și control al traiectoriei).
Al treilea domeniu se referă la dezvoltarea unei soluții complete pentru „Capabilitate maritimă multi-rol și multi-vehicul fără pilot uman la bord”, incluzând toate componentele necesare pentru operarea acestor sisteme (lansare și control)”, a mai spus Ivan.