După alegerile al căror deznodământ a venit destul de repede, Donald Trump se pregătește, întemeiat, să revină la Casa Albă. A mai fost acolo între 2017 și 2021, după ce a învins-o pe Hillary Clinton, apoi a fost ”evacuat” de Joe Biden, pentru ca azi, când este din nou învingător, să anunțe că al doilea lui mandat va aduce cu adevărat ”epoca de aur a Americii”.
Chiar după ce s-a confirmat victoria lui Donald Trump, repere ale presei internaționale au realizat ample analize privind scrutinul prezidențial din SUA și, mai ales, viitorul mandat al celui care, iată, revine în fotoliul de la Casa Albă.
BBC spune, despre victoria republicanului Trump în fața democratei Harris, că ”cimentează realinierea fundamentală a politicii din SUA către un populism conservator care a început în 2016 și despre care s-a crezut că a fost eliminat odată cu alegerile din 2020”.
În analiza BBC se mai scrie că Trump va avea oportunitatea de a-și construi noua administrație și de a pune în aplicare politicile promise, cele care ar urma să ducă SUA în ”epoca de aur”.
Înzestrat oricum de Constituție cu ”super-puteri”, șeful de la Casa Albă va avea de partea lui și puterea Senatului, reîntoarsă la republicani tot în urma alegerilor din 5 noiembrie. Trump a prezis că partidul său va fi majoritar și în Camera Reprezentanților, caz în care el și republicanii ar urma să aibă la dispoziție cam toată puterea. Situația din Camera Reprezentanților va fi lămurită însă abia peste câteva zile, dacă nu cumva săptămâni.
Ce ar putea însemna asta? ”Un Congres republican va fi parte integrantă a planului lui Trump de a pune în aplicare o platformă care să includă un plan agresiv de restructurare a birocrației federale, înlocuind salariații guvernamentali de carieră cu numiri politice. Susținătorii săi au verificat mii de oameni loiali care sunt gata să preia controlul asupra tuturor fațetelor guvernului federal în expansiune”, notează BBC.
Tot BBC anticipează că ”pe coridoarelele puterii” din SUA vor fi duși, împreună cu noul președinte, ”și multimiliardarul Elon Musk, și scepticul la vaccinuri Robert F Kennedy Jr, și democratul devenit republican Tulsi Gabbard, și antreprenorul în tehnologie Vivek Ramaswamy”, și mulți alții din ”coaliția neobișnuită” care a pus serios și umărul, și banii pentru victoria lui Trump.
Într-o analiză dedicată aceluiași subiect, CNN subliniază că victoria de la prezidențiale îi oferă lui Donald Trump ”o putere masivă și perturbatoare acasă” și, totodată, ”trimite unde de șoc în întreaga lume”.
Întărind ideea că republicanul se întoarce la Casa Albă mai puternic ca niciodată, CNN amintește că Trump a sfidat două tentative de asasinat, două demiteri prezidențiale, o condamnarea penală și multe alte acuzații. Așadar, vorbim nu doar despre un supraviețuitor, ci despre un învingător care pare că s-a întărit, zi după zi, cu tot ce era menit să-l slăbească.
Potrivit CNN, noul mandat al lui Trump va ridica noi temeri privind posibilitatea ca republicanul învingător ”să-și urmeze credința că președinții se bucură de o autoritate aproape nelimitată”. Ce ar însemna acest lucru? În primul rând, Trump a promis în campanie că va folosi un nou mandat la Casa Albă (și) pentru ”răzbunare”. El a vorbit fără rețineri despre folosirea instituțiilor și chiar a armatei pentru a-și pedepsi inamicii. Totodată, s-a angajat să inițieze o deportare în masă a migranților fără acte și chiar a unora legali, situație ce ar putea duce la confruntări în instanță.
Trump însă este obișnuit și cu instanțele, și cu probleme mai mari. Dacă se va ține de angajamente, nu-l va deranja nicidecum o citație, iar cei care se tem acum de planurile sale au toate motivele să o facă. Dacă nu se va ține de cuvânt, cu atât mai puține bătăi de cap pentru el.
Pe de altă parte, CNN mai remarcă un lucru interesant. După ce multă vreme a ținut să sublinieze vârsta înaintată a lui Joe Biden, viitorul șef de la Casa Albă este acum, la 78 de ani, cel mai în vârstă bărbat ales președinte! În acest context, foarte probabil, orice decizie sau declarație a lui Trump va putea fi luată la puricat pentru eventuale probleme cognitive sau semne de ”încetinire”.