Pofta de dulce poate fi, însă, gestionată relativ ușor dacă știm ce se ascunde în spatele ei. Renumitul doctor Mihail Pautov a explicat, într-un clip postat pe TikTok, ce se află, de fapt, în spatele poftei de dulce. Spre exemplu, lipsa somnului sau un somn necalitativ determină secretarea în exces a hormonului grelină, hormonul apetitului, care accentuează mai cu seamă pofta de dulce.
Pofta de dulce este amplificată și de stres. Și câți nu am experimentat acest lucru? Ceva dulce reușește să ne calmeze tumultul interior cauzat de stres și de anxietate. Explicația oferită de dr Mihail este faptul că, în momentele stresante, crește nivelul de cortizol. Acesta este hormonul stresului și influențează semnificativ glicemia, iar acest lucru are drept consecință accentuarea poftei de dulce.
Iar pe lângă somn și stres, există și un al treilea factor care influențează pofta de produse care conțin zahăr: alimentația. O alimentație haotică, lipsită de nutrienți nu face decât să amplifice dorința de a mânca rapid ceva dulce.
Ce putem face când ne apucă pofta de dulce, totuși nu vrem să mâncăm produse care conțin zahăr? Mâncăm un fruct.
@doctor.mihailTi-e pofta de dulce tot timpul? Iată câteva recomandări care te vor ajuta să ții poftele sub control ☝🏻👨🏼⚕️♬ original sound – doctor.mihail
„Dacă ai o poftă exagerată de dulce, trebuie să fii atent la următoarele sfaturi. În primul rând, este foarte important să dormi suficient. Dacă nu dormi suficient sau nu dormi calitativ, atunci o să ai o poftă mai mare de dulce. Corpul tău o să secrete un hormon numit grelină care o să îți dea un exces de poftă generală. În al doilea rând, este important să gestionezi corect stresul. Nu putem să înlăturăm stresul complet din viața noastră, dar trebuie să știi că, în zilele în care ești stresat, o să îți crească mai mult nivelul de cortizol, care face nivelul glicemiei să urce, să coboare, iar asta îți poate da, în momentele stresante, acea poftă de dulce.
Este important să citim etichetele cu atenție. De multe ori, în produsele procesate sau ultraprocesate putem să găsim zahăr sub diverse forme ascunse. În al patrulea rând, evitați băuturile îndulcite. Dacă beți sucuri cu zahăr, evitați-le complet. Alegeți alternative sănătoase la deserturi. Ori de câte ori îmi e poftă de dulce, mă gândesc dacă nu am la îndemână un fruct. Fructele nu îngrașă și nu duc la o poftă mai mare de dulce. Atenție și la produsele low fat. Nu spun că nu sunt bune, dar de multe ori, un produs care are un conținut de grăsime scăzut în mod artificial, o să fie un produs îmbogățit cu zahăr pentru a-i păstra gustul”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.