Un raport al KSH, omologul din țara vecină al Institului Național de Statistică, a relevat faptul că 2,9% din forța de muncă a Ungariei preferă să lucreze în Slovacia și România. Potrivit Politico, aceste date au fost folosite luni, de parlamentarul socialist Imre Komjáthi, pentru a-l critica pe premierul țării, Viktor Orbán, pentru declinul economic al țării în mandatul său.
Pentru a răspunde criticilor aduse, Premierul maghiar, vizibil iritat și pe un ton ironic, i-a invitat pe cei nemulțumiți să se mute în România.
Datele autorității naționale de statistică din Ungaria, KSH, arată că în ultimul an, creșterea accentuată a nivelului salarial din România, ca urmare a politicilor implementate de Executivul condus de Marcel Ciolacu, a determinat tot mai mulți maghiari care preferau anterior să lucreze în Austria sau Slovacia să aleagă țara noastră. Acest fenomen a fost confirmat și de specialiștii în recrutare din țara vecină la Budapest Economic Forum 2024, potrivit publicației Portfolio.
”Ai fi uimit de câte autobuze duc muncitorii maghiari la Oradea”, a declarat Sándor Baja, directorul general al companiei de recrutare Randstad.
Cele mai recente date ale agenției de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, publicate în această vară, arată că România este înaintea Ungariei în ce privește Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (PIB) ajustat la puterea de cumpărare (PPP). După acest indicator, România se situează la 80% din media UE, în vreme ce Ungaria se află la 76%.
Creșterea economică puternică din România, printre cele mai mari din UE, a făcut ca țara noastră să depășească nu doar Bulgaria vecină, ci și țări precum Grecia, Croația, Ungaria, Slovacia sau Letonia, ajungând la nivelul Poloniei.
Programul de Guvernare 2025-2028 al PSD și Planul de țară propus de Marcel Ciolacu, candidatul social-democraților la președinție, cuprind măsuri concrete de continuare a politicii economice bazate pe investiții prin care România să devină în următorii 5 ani cea mai puternică economie din Europa de Est.
Totodată, garanțiile acordate de stat constituie, alături de investiții publice de peste 155 de miliarde de euro până în 2029, și alte 56 de miliarde de euro atrase din Fondurile UE și PNRR, elemente esențiale pentru ca Produsul Intern Brut să depășească 500 de miliarde de euro, iar PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare să ajungă la 90% din media UE în 5 ani și la 100% în 10 ani, obiectivele asumate de PSD.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
CMF 31240010