Donald Trump, câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, sărbătorește victoria într-o cursă în care a învins-o pe candidata democrată Kamala Harris. Totuși, fostul președinte mai are trei dosare penale nesoluționate și așteaptă o condamnare în dosarul său „hush money”, fiind acuzat că ar fi comis 34 de infracțiuni.
Totuși, în ciuda predicțiilor contrare, niciuna dintre acuzații nu a avut ca finalitate îndepărtarea electoratului său, care i-a asigurat victoria în alegerile de pe 5 noiembrie. Donald Trump a avut, de asemenea, câteva mari victorii de ordin legal, inclusiv atunci când un judecător federal care a abandonat cercetarea în dosarul său cu documente clasificate.
De asemenea, Curtea Supremă i-a acordat lui și tuturor viitorilor președinți, imunitate la unele urmăriri penale.
În ceea ce privește istoricul penal al lui Donald Trump, Richard Painter, profesor de Drept Corporativ al Facultății de Drept din cadrul Universității din Minnesota și avocat șef de etică al fostului președinte George W. Bush, a oferit câteva informații prețioase.
„Este cu siguranță o situație foarte dificilă pentru procurori. Procurorul federal aproape sigur va fi demis de președintele Trump imediat ce își va prelua din nou mandatul în ianuarie”, a spus Painter pentru Scripps News.
Painter a mai precizat că va fi „foarte dificil” ca Trump să fie prevenit să demită procurorul special, odată ce va recăpăta controlul Casei Albe.
Citește și : Reacțiile Hamas și ale Iranului la câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump
„Curtea Supremă a Statelor Unite și cazul Trump împotriva Statelor Unite au arătat foarte clar că președintele are control aproape complet asupra Departamentului de Justiție și ar putea determina concedierea unui procuror special. Judecătorul ar putea încerca să mențină cazul în viață. pentru o vreme în Districtul Columbia, dar cred că ar fi foarte dificil cu Departamentul de Justiție, începând cu președintele care a cerut respingerea cazului”, a spus Painter.
„Același lucru se poate întâmpla cu Florida, referitor la cazul federal de aici”, a adăugat acesta.
Cazul lui Trump este puțin diferit, deoarece a dus la o condamnare, astfel că Trump va trebui, în continuare, să se prezinte pentru condamnare la tribunalul din New York.
„O pedeapsă cu închisoarea este foarte puțin probabilă, având în vedere natura infracțiunii, dar el ar putea foarte bine să fie pus pe probațiune și să trebuiască să se prezinte unui ofițer de probațiune prin Zoom (n.a – platformă online de conferință video), presupun, de la Biroul Oval, ceea ce ar fi pentru prima dată când un președinte ar raporta în mod regulat unui ofițer de probațiune de stat sub ordin judecătoresc”, a mai precizat profesorul universitar.