Copernicus: 2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius

Anul 2024 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată şi primul cu o creştere a temperaturii medii globale de 1,5°C peste nivelurile preindustriale, potrivit datelor serviciului european Copernicus publicate după a doua cea mai caldă lună a lunii octombrie.
Filip Stan
07 nov. 2024, 09:18
Copernicus: 2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius

Potrivit Copernicus, octombrie a fost a doua cea mai caldă lună din lume, după octombrie 2023, cu o temperatură medie de 15,25°C. Aceasta este cu 1,65°C mai caldă decât nivelurile preindustriale din 1850-1900, înainte ca utilizarea masivă a combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaz) să încălzească semnificativ atmosfera şi oceanele.

„După zece luni din 2024, acum este aproape sigur că acesta va fi cel mai cald an înregistrat vreodată şi primul care va depăşi pragul de 1,5°C peste nivelul din perioada preindustrială”, avertizează Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S), relatează Reuters.

Prognoza meteo de alegeri. ANM anunță vreme rece și precipitații

Mai mult, experţii spun că cel mai probabil, încălzirea va trece chiar de 1,55°C în acest an calendaristic.

„Este o nouă piatră de hotar în înregistrările temperaturii globale şi ar trebui să servească drept impuls pentru consolidarea ambiţiilor la următoarea conferinţă privind schimbările climatice, COP29”, a subliniat Burgess.

COP29, care începe la 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, va fi dedicată sarcinii dificile de a găsi noi obiective de finanţare pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să se adapteze la schimbările climatice. Obiective şi mai dificile după victoria în alegerile din SUA a lui Donald Trump, care a numit în trecut schimbările climatice o „înşelătorie”.

Potrivit Copernicus, octombrie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel global, cu o temperatură medie de 15,25°C, cu 1,65°C mai caldă decât nivelurile preindustriale (1850-1900), înainte de utilizarea masivă a combustibililor fosili care au încălzit puternic atmosfera şi oceanele. Este, de asemenea, a cincisprezecea lună, dintr-o perioadă de 16 luni, în care temperatura medie a depăşit nivelul simbolic de 1,5°C.

Citește și: Ce riscuri sunt ca România să fie ”măturată” de ape la fel ca Spania. Directorul ANM explică de ce s-a produs furtuna Dana

Acordul de la Paris din 2015 stabilise menţinerea încălzirii sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea la 1,5°C. Însă conform calculelor ONU, politicile actuale ne duc spre o încălzire de 3,1°C până la sfârşitul secolului. Chiar şi cu toate îmbunătăţirile promise, temperatura ar creşte cu 2,6°C.

Efectele se văd deja: inundaţiile recente din sudul Spaniei au provocat peste 200 de decese, majoritatea în regiunea Valencia. În octombrie, precipitaţiile au fost peste medie în Peninsula Iberică, Franţa, nordul Italiei şi Norvegia. Oamenii de ştiinţă confirmă că precipitaţiile extreme au devenit mai frecvente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice.

DailyBusiness
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Spynews
Ce lecții importante a primit fiul lui Leonard Doroftei de la părinții lui. Cât de mult își admiră Adrian Doroftei tatăl
Bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce să faci ca să nu îți mai intre muștele în casă. Trucul genial care te scapă de această mare problemă
Capital.ro
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Playtech.ro
Primul mesaj oficial al președintelui american Donald Trump: ”Va fi epocă de...
DailyBusiness
FACTURI DUBLE la energie! Ministrul Burduja anunță o nouă lovitură pentru români
Adevarul
De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
wowbiz.ro
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"
Spynews
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Evz.ro
Costi Ioniță șocat de ce se întâmplă în Occident. Ce l-a marcat pe producător
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Meteorologii anunță NINSORI, PLOI și temperaturi negative! Care sunt zonele vizate?
Cancan.ro
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena 1, pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
StirileBZI
Se schimbă toate buletinele românilor! Cât mai sunt valabile cărțile de identitate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste tristă despre Eva, mămica a doi copii mici
substantial.ro
Guvernul aprobă achiziția a 23 de locomotive electrice pentru căile ferate din România
MediaFlux
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Este gata” lista cu medicamente care e bine să nu le folosești înainte de a urca la volan