Victoria lui Trump la prezidențialele din SUA a înviorat dolarul, însă, peste ocean, euro și lira sterlină nu se simt la fel de bine. Principalele monede de pe ”bătrânul continent” au scăzut miercuri, pe fondul iminentei reveniri la Casa Albă a candidatului republican. Tot miercuri a fost o zi neagră pentru acționarii din industria auto și pentru afacerile europene din domeniul așa-numitei ”tranziții verzi”.
Dolarul a înregistrat cea mai mare creștere zilnică din aproape doi ani, anticipând în SUA promisiuni de politici care, dacă vor fi implementate, ar putea stimula inflația și obliga Rezerva Federală să mențină sus ratele dobânzilor, notează Politico, citat de digi24.
Euro însă coborâse cu 2 procente față de momentul închiderii secțiilor de vot din SUA, ajungând la minimul ultimelor patru luni, 1,07 dolari mai precis.
Și lira sterlină a scăzut, cu 1,4 la sută, ajungând la 1,29 dolari.
Explicațiile primare vin din imprevizibilul ce l-ar caracteriza pe Donald Trump – învingător în cursa prezidențială în fața democratei Kamala Harris. ”Trump rămâne imprevizibil și instabil. Nu putem evalua cu adevărat care dintre promisiunile lui grandioase, dar uneori inconsistente, va fi implementată”, a spus Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank, într-o notă adresată clienților.
Schmieding a subliniat însă că Trump și oamenii lui ar fi acum mai bine pregătiți decât în 2016, înaintea primului mandat la Casa Albă. Iar asta mărește șansele implementării rapide a promisiunilor cheie.
Și bursele, în mod logic, au fost influențate de victoria lui Trump. Pentru cei care au acțiuni în sectorul apărării, a fost bine. Acțiunile au crescut, anticipându-se că viitorul șef al Americii va lăsa Europa să se ocupe singură de securitatea sa. Astfel, Rheinmetall din Germania a crescut cu 1,7 la sută, BAE Systems cu 4,6 la sută, iar conglomeratul italian Leonardo, cu 3,3 procente.
Au crescut și acțiunile din industria farma, pe fondul previziunii că viitoarea administrație americană nu va complica viața marilor companii farmaceutice. Acțiunile Novo Nordisk, producătorul medicamentelor pentru pierderea în greutate Wegovy și Ozempic, au urcat cu circa 6 procente, iar Roche, Novartis și GSK au înregistrat creșteri de peste 1 la sută.
Sectorul auto însă se resimte după victoria lui Trump, în contextul în care reprezintă o țintă clară pentru tarifele de import ale noii administrații americane. Acțiunile Porsche, Ferrari și BMW au scăzut cu circa șapte procente, iar cele ale Mercedes-Benz și Volkswagen au coborât cu aproximativ 5 la sută.
O altă zonă puternic afectată a fost cea a energiei regenerabile, pe fondul speculațiilor că viitorul președinte al SUA va reduce subvențiile generoase extinse de administrația Biden. Concret, dezvoltatorul danez de parcuri eoliene Ørsted a scăzut cu peste 10 la sută, iar doi dintre cei mai mari producători europeni de turbine eoliene, Vestas Wind Systems și Nordex din Germania, au coborât cu aproximativ 9 la sută, respectiv 6 la sută.
În Spania, ”unda de șoc” dinspre SUA a ajuns în sectorul bancar. Banca BBVA, care deține cea mai mare bancă din Mexic și generează mai mult de jumătate din profitul său acolo, a scăzut cu aproape 7 la sută, în timp ce Santander, care generează aproximativ 15 la sută din profituri în Mexic, a coborât cu 3,5 procente.
Donald Trump a amenințat că va include Mexicul în planurile sale de impunere a tarifelor, în pofida Acordului de Liber Schimb Nord-American. Așadar, explicabil că moneda mexicană, peso, a scăzut, miercuri, cu peste 3 la sută față de dolar, anticipându-se probleme pentru economia țării.