Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene, cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securităţii şi stabilităţii pe continentul european.
„Summitul CPE de la Budapesta va cuprinde o sesiune plenară, în care discuţiile se vor concentra pe provocările de securitate la adresa Europei, cu accent pe situaţia din Ucraina, şi mese rotunde în cadrul cărora liderii vor aborda teme specifice de interes comun, precum migraţia şi securitatea economică. În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea unei poziţii unite şi ferme a liderilor în ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiune, precum şi continuarea sprijinului pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Rusiei”, precizează sursa citată.
De asemenea, preşedintele României va participa la masa rotundă în care se vor dezbate aspecte legate de migraţie, prilej în care va pleda, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pentru identificarea de soluţii la nivel european în domeniul gestionării migraţiei ilegale, pe termen scurt, dar şi printr-o abordare mai cuprinzătoare pe termen lung, care să permită o mai mare coeziune şi eficienţă la nivel european în abordarea acestui fenomen.
Reuniunea informală a Consiliului European, găzduită la Budapesta de Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene, are în vedere o dezbatere aprofundată cu privire la competitivitatea europeană, o temă prioritară pe agenda UE din următorii ani.
„Liderii UE au ca obiectiv adoptarea Declaraţiei politice privind un Nou Pact European pentru Competitivitate, care să ghideze activitatea instituţiilor europene în domeniu, având în vedere urgenţa de a acţiona decisiv la nivelul UE în abordarea provocărilor actuale. În cadrul dezbaterilor, preşedintele României va sublinia rolul major al coeziunii şi al convergenţei, ca instrumente de realizare a obiectivelor de competitivitate ale Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, de asemenea, pentru eliminarea tuturor barierelor de pe Piaţa Unică şi pentru asigurarea deplină a libertăţii de circulaţie pe toate componentele sale”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.
Revenirea la putere a lui Donald Trump şi prăbuşirea coaliţiei de guvernare din Germania vor fi principalele subiecte de discuţie la întâlnirile celor aproape 50 de lideri europeni care se reunesc la Budapesta, joi şi vineri, pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina, migraţie, securitate economică şi scăderea competitivităţii UE, relatează Reuters.
Liderii europeni s-au grăbit să-l felicite pe Trump, dar se confruntă cu incertitudini în ceea ce priveşte sprijinul SUA pentru Ucraina, angajamentul SUA faţă de NATO şi perspectiva unor tarife pentru exporturile lor către Statele Unite.
În plus faţă de incertitudinea care planează asupra reuniunilor de la Budapesta, guvernul tripartit al Germaniei s-a destrămat miercuri seara, după ce cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe ministrul de finanţe şi a deschis calea pentru alegeri generale.
Guvernul lui Scholz se face ţăndări, Germania se îndreaptă către alegeri anticipate. Ministrul Finanţelor destituit în în urma unor ”ultimatumuri”, liberalii ies din Executiv. Scholz urmează să încerce la summitul CPE de la Budapesta să-şi asigure partene
Unii oficiali sunt, de asemenea, îngrijoraţi de însăşi gazda reuniunii, prim-ministrul Viktor Orban, care a fost criticat de omologii din Uniunea Europeană pentru vizitele sale la Moscova şi în Georgia şi care a declarat că va deschide sticlele de şampanie dacă va câştiga Trump. Speculaţiile cu privire la surprizele pe care Viktor Orban le-ar putea face se referă inclusiv la o întâlnire a liderilor europeni cu Trump, prin legătură video.