Un italian din Arezzo este mai bogat cu aproape un milion de euro, după 50 de ani de procese cu administrația locală. Acum, acesta va primi 880 de mii de euro pentru că deținea terenul pe care s-a construit o școală în 1975.
Inițial, bărbatul a cerut în instanță 4,4 milioane de euro pentru terenul expropriat în 1975, însă a ajuns la un acord cu administrația locală iar acum urmează să primească 880 de mii de euro.
În 1975, atunci când terenul bărbatului a fost expropriat, orașul Arezzo avea 100.000 de locuitori. Era perioada urbanizării masive, perioada în care zonele rurală erau părăsite și toată lumea muncea la fabrici. Astfel, orașul Arezzo avea nevoie de noi cartiere, drumuri, servicii și școli.
A luat naștere cartierul Tortaia, în mijlocul căruia s-a decis în 1975 construirea unei școli, „Curina”, după numele primului primar de după eliberarea de sub regimul fascist.
Proprietarii terenului nu au primit însă niciodată plata aferentă, o sumă semnificativă chiar și la acea vreme, dar care a fost apoi recuperată datorită reevaluării monetare și dobânzilor acumulate.
Potrivit legii din Italia, exproprierea s-a prescris după numai 10 ani, însă proprietarul a găsit o chichiță și anume că la începutul anilor 1990, o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a redeschis bătălia juridică: drepturile persoanelor expropriate nu sunt supuse prescripției atunci când derivă dintr-un act omisiv al administrației publice, potrivit g4media.
Din aceasta cauză, drumul a fost din ce în ce mai dificil pentru administrația locală. A început să piardă tot mai multe procese, iar în final a căzut la un acord cu proprietarii. Aceștia au acceptat să primească aproape un milion de euro, în locul celor 4,4 milioane de euro pe care le cerea inițial .
”Am ales calea pragmatismului”, a explicat un consilier local.