O nouă creştere a pensiilor pentru o categorie socială defavorizată. Proiectul de lege prevede dublarea bonificaţiei

Un grup de parlamentari a depus recent la Senat un proiect de lege destinat să corecteze efectele negative ale modificărilor recente aduse sistemului de pensii, în special în ceea ce privește persoanele cu handicap grav și deficiență vizuală severă.
Filip Stan
09 nov. 2024, 13:22
O nouă creştere a pensiilor pentru o categorie socială defavorizată. Proiectul de lege prevede dublarea bonificaţiei

Acest proiect propune dublarea bonificaţiei acordate acestor categorii de pensionari, în vederea compensării impactului eliminării stagiului complet de cotizare redus, o măsură introdusă în noua lege a pensiilor.

„Persoanele care au muncit în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă beneficiază de o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an de cotizare contributivă realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă”, se prevede în noua lege a pensiilor, dar inițiatorii proiectului de lege consideră că această bonificație nu este suficientă pentru a compensa pierderile financiare generate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus din legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2023.

În consecință, propunerea legislativă prevede o majorare semnificativă a bonificațiilor pentru persoanele cu handicap grav, de la „0,5 puncte la 1 punct pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă”.

De asemenea, și persoanele cu handicap mediu vor beneficia de o îmbunătățire a bonificației, aceasta urmând să crească de la „0,25 puncte la 0,5 puncte pentru fiecare luna de cotizare contributiva”.

Modificările propuse au drept scop corectarea unui „dispozitiv legislativ defectuos” care a afectat semnificativ persoanele cu handicap grav, care, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, beneficiau de o reducere semnificativă a stagiului de cotizare, fiind necesar să muncească doar o treime din durata standard pentru a obține pensia integrală. După schimbările legislative, „această facilitate a fost eliminată”, iar în urma recalculării pensiilor, mulți dintre acești pensionari s-au confruntat cu scăderi drastice ale venitului.

„După recalcularea pensiilor conform noilor norme, mulți pensionari au suferit reduceri semnificative ale pensiilor, unele de peste 50%”, se mai arată în expunerea de motive. Un exemplu concret ilustrează acest fenomen: un pensionar cu 11 ani și 8 luni de muncă în condiții de handicap grav, care beneficia de o pensie de „4.067 lei,” a ajuns să primească doar „1.662 lei” după recalculare. În mod similar, o altă persoană cu 29 de ani de muncă în condiții de handicap grav, care avea o pensie de „4.327 lei,” a văzut pensia diminuată la „1.889 lei”.

Citeşte şi: Imagini ireale! Un bărbat de 60 de ani trăiește la limita dintre viață și moarte. „Trăiesc cu lumânarea și mă rog să nu se termine repede, că altă lumină nu am”

Aceste reduceri semnificative ale pensiilor au fost generate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus, care a condus la recalcularea pensiilor pentru pensionarii care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Conform inițiatorilor, aceste scăderi „nu pot fi compensate în mod rezonabil prin bonificația actuală”, având în vedere valoarea mică a punctului de referință, care este de doar „81 lei în prezent”.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor pensionate după 1 septembrie 2024, proiectul propune majorarea bonificației pentru munca realizată în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă, pentru a compensa mai corect „eforturile suplimentare depuse de aceste persoane”. Astfel, majorarea bonificației va contribui la reducerea inechităților și va permite ajustarea pensiilor pentru a reflecta mai fidel dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.

În ceea ce privește persoanele pensionate înainte de 1 septembrie 2024, proiectul legislativ prevede o serie de măsuri care să protejeze aceste persoane vulnerabile.

„Extinderea excepțiilor din articolul 154 va preveni scăderile drastice ale pensiilor pentru aceste persoane vulnerabile”, asigurându-se astfel că recalcularea pensiilor nu va duce la pierderi financiare substanțiale și că pensionarii vor putea beneficia de viitoarele creșteri ale pensiilor, „contribuind la menținerea unui standard de viață decent”, se mai arată în documentul menţionat.

Modificările propuse sunt considerate esențiale pentru respectarea principiului „egalității de drepturi,” asigurând că persoanele pensionate înainte și după 1 septembrie 2024 beneficiază de tratament echitabil.

Citeşte şi: Visuri la cheie. Cum arăta casa familiei Grosu din satul Băbăița înainte de renovare

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți