Acest proiect propune dublarea bonificaţiei acordate acestor categorii de pensionari, în vederea compensării impactului eliminării stagiului complet de cotizare redus, o măsură introdusă în noua lege a pensiilor.
„Persoanele care au muncit în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă beneficiază de o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an de cotizare contributivă realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă”, se prevede în noua lege a pensiilor, dar inițiatorii proiectului de lege consideră că această bonificație nu este suficientă pentru a compensa pierderile financiare generate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus din legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2023.
În consecință, propunerea legislativă prevede o majorare semnificativă a bonificațiilor pentru persoanele cu handicap grav, de la „0,5 puncte la 1 punct pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă”.
De asemenea, și persoanele cu handicap mediu vor beneficia de o îmbunătățire a bonificației, aceasta urmând să crească de la „0,25 puncte la 0,5 puncte pentru fiecare luna de cotizare contributiva”.
Modificările propuse au drept scop corectarea unui „dispozitiv legislativ defectuos” care a afectat semnificativ persoanele cu handicap grav, care, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, beneficiau de o reducere semnificativă a stagiului de cotizare, fiind necesar să muncească doar o treime din durata standard pentru a obține pensia integrală. După schimbările legislative, „această facilitate a fost eliminată”, iar în urma recalculării pensiilor, mulți dintre acești pensionari s-au confruntat cu scăderi drastice ale venitului.
„După recalcularea pensiilor conform noilor norme, mulți pensionari au suferit reduceri semnificative ale pensiilor, unele de peste 50%”, se mai arată în expunerea de motive. Un exemplu concret ilustrează acest fenomen: un pensionar cu 11 ani și 8 luni de muncă în condiții de handicap grav, care beneficia de o pensie de „4.067 lei,” a ajuns să primească doar „1.662 lei” după recalculare. În mod similar, o altă persoană cu 29 de ani de muncă în condiții de handicap grav, care avea o pensie de „4.327 lei,” a văzut pensia diminuată la „1.889 lei”.
Aceste reduceri semnificative ale pensiilor au fost generate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus, care a condus la recalcularea pensiilor pentru pensionarii care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Conform inițiatorilor, aceste scăderi „nu pot fi compensate în mod rezonabil prin bonificația actuală”, având în vedere valoarea mică a punctului de referință, care este de doar „81 lei în prezent”.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor pensionate după 1 septembrie 2024, proiectul propune majorarea bonificației pentru munca realizată în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă, pentru a compensa mai corect „eforturile suplimentare depuse de aceste persoane”. Astfel, majorarea bonificației va contribui la reducerea inechităților și va permite ajustarea pensiilor pentru a reflecta mai fidel dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.
În ceea ce privește persoanele pensionate înainte de 1 septembrie 2024, proiectul legislativ prevede o serie de măsuri care să protejeze aceste persoane vulnerabile.
„Extinderea excepțiilor din articolul 154 va preveni scăderile drastice ale pensiilor pentru aceste persoane vulnerabile”, asigurându-se astfel că recalcularea pensiilor nu va duce la pierderi financiare substanțiale și că pensionarii vor putea beneficia de viitoarele creșteri ale pensiilor, „contribuind la menținerea unui standard de viață decent”, se mai arată în documentul menţionat.
Modificările propuse sunt considerate esențiale pentru respectarea principiului „egalității de drepturi,” asigurând că persoanele pensionate înainte și după 1 septembrie 2024 beneficiază de tratament echitabil.
Citeşte şi: Visuri la cheie. Cum arăta casa familiei Grosu din satul Băbăița înainte de renovare