Hreanul are un rol important în borcanul cu murături, menținându-le tari și crocante. Însă, acesta este greu de găsit și are un preț destul de mare, așa că uneori, gospodinele caută alternative. Cu toate că nu multe femei știu asta, există soluții mai puțin populare pentru hreanul din borcane.
Hreanul ajută murăturile să se mențină tari și crocante, încântând papilele gustative. El are proprietăți antibacteriene care inhibă dezvoltarea microorganismelor în murături, ceea ce prelungește termenul de valabililitate. Totuși, acesta nu este ușor de găsit, așa că dacă nu-l aveți la îndemână când pregătiți murăturile, să știți că există și alternative.
Hreanul din murături poate fi înlocuit cu ușurință cu legume iuți, care acționează la fel. Spre exemplu, boabele de muștar sunt ideale, iar o altă variană este reprezentată de cățeii de usturoi. Aceștia trebuie curățați de coajă înainte de a fi puși în borcan, iar efectul va fi asemănător cu cel al hreanului, usturoiul oferind un gust deosebit și ajutând murăturile să rămână tari. De asemenea, sunt recomandate și foile de dafin, boabele de piper sau bețele de măr uscat.
Există și soluții mai puțin populare pentru hreanul din borcane, precum frunzele de vișin. Acestea conțin taninuri naturale care ajută murăturile să aibă o textură fermă. Pe lângă acestea, se pot folosi și frunze de stejar sau de alun.
Sarea aleasă și sterilizarea borcanelor reprezintă alte etape importante pentru obținerea unor murături gustoase. Sarea fină și iodată trebuie evitată atunci când se pregătesc murături, acestea înmuind legumele în doar câteva zile. Este important să se folosească sare grunjoasă și să se acorde atenție cantității adăugate în saramură.
Dacă în trecut, acestea erau puse în cuptor pentru curățare, acum procesul este mai rapid. Acestea pot fi introduse în mașina de spălat vase la un program scurt.