Black Friday 2024. Greşelile banale care te lasă şi fără bani pe card, şi fără colete

Poliţia Română, DNSC şi Asociaţia Română a Băncilor au sfaturi şi soluţii pentru prevenirea fraudelor online de Black Friday. care sunt metodele preferate de atacatori.
Alina Costache
07 nov. 2024, 11:56
Black Friday 2024. Greşelile banale care te lasă şi fără bani pe card, şi fără colete

Black Friday 2024. Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) avertizează, prin intermediul proiectului naţional de prevenire a criminalităţii informatice şi educaţie digitală sigurantaonline.ro, că infractorii cibernetici pot profita de perioada Black Friday pentru a obţine venituri ilicite sau un volum mare de date sensibile, date personale şi financiare.

Black Friday Auchan 2024. Reduceri de până la 50% la peste 1.000 de produse

Potrivit autorităţilor, atacatorii se folosesc mereu de context pentru a-şi perfecţiona metodele de atac, iar perioada cu cel mai mare volum de cumpărături online constituie o oportunitate perfectă de a se deghiza în furnizori de diverse servicii sau companii, pentru a atrage în capcană cumpărătorii interesaţi de promoţii şi de reduceri  de preţuri.

”În perioada Black Friday, a reducerilor consistente şi una dintre cele mai aglomerate din punct de vedere al tranzacţiilor online, infractorii cibernetici recurg la site-uri false, site-uri clonă, oferte prea bune pentru a fi adevărate şi diverse metode de inginerie socială, cu scopul de a induce în eroare cumpărătorii să îşi ofere date sensibile, dar mai ales datele de card”, au transmis autorităţile.

Acestea detaiază metode comune de fraudă şi sfaturi pentru a le preveni:

               Site-uri false de comerţ online

•             Descriere: Infractorii creează site-uri de cumpărături false, care imită/clonează paginile web ale magazinelor legitime, oferind preţuri incredibil de mici.

•             Prevenire: Efectuaţi cumpărături doar pe site-uri sigure, cu adrese securizate (https) şi informaţii de contact verificate. Un magazin virtual trebuie să conţină date legate de compania care îl operează, adresă fizică, date de contact etc.

Phishing prin mesaje sau emailuri false

•             Descriere: Cetăţenii pot primi emailuri sau mesaje tematice de Black Friday prin care se solicită să acceseze link-uri maliţioase sub pretextul unor oferte exclusive sau premii. Aceste link-uri pot duce la pagini de phishing care colectează informaţii financiare.

•             Prevenire: Evitaţi să daţi click pe link-uri care provin din surse necunoscute şi verificaţi adresa expeditorului. Magazinele nu cer informaţii sensibile prin email sau SMS. Accesaţi site-ul dorit prin scrierea adresei în browser. Fiţi atenţi la emailurile care pretind a fi de la magazine mari, în special cele care cer informaţii personale sau financiare.

               Produse contrafăcute

•             Descriere: Unele magazine oferă produse contrafăcute la preţuri mari, pretinzând că sunt originale.

•             Prevenire: Cumpăraţi  doar de la vânzători de încredere şi evitaţi preţurile mult prea mici pentru produse de lux.

Fraude promovate prin anunţuri pe reţelele sociale

•             Descriere: Reclamele de pe reţelele de socializare cu anunţuri frauduloase care promit reduceri incredibile sunt tot mai frecvente şi pot redirecţiona/conduce către site-uri false/nesigure care colectează informaţii personale şi de plată.

•             Prevenire: Dacă o ofertă pare prea bună şi prea ieftină, atunci riscul de fraudă este foarte mare. Verifică legitimitatea magazinului şi a ofertei prin compararea preţurilor şi recenziilor, dar nu vă lăsaţi influenţaţi doar de recenziile de pe social media, în mod special de acolo unde ai găsit şi „oferta” promovată.

               Metode de plată nesigure

•             Descriere: Unele site-uri cer detalii de plată fără a avea măsuri de securitate adecvate.

•             Prevenire: Folosiţi metode de plată sigure, cum ar fi carduri cu protecţie anti-fraudă şi confirmare suplimentară a plăţilor. Activaţi alertele pentru conturile bancare şi aplicaţiile de plată pentru a detecta rapid activităţi suspecte.

•             Păstraţi confidenţiale datele cardului şi parolele de acces la conturile bancare! Să nu furnizaţi datele de pe cardul bancar în nicio situaţie: numărul, data de expirare şi codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate şi nu atunci când sunteţi conectat la o reţea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată

În plus, pentru a evita fraudele, înainte de a face vreo plată se pot verifica prin intermediul unor soluţii gratis, cum sunt https://scamadviser.com/ sau https://virustotal.com/, site-urile de unde se face achiziţia, sursele mesajelor de promovare sau alte informaţii primite.

Atenţie la ţepele de Black Friday 2024. Cum pot fi recunoscute magazinele false

Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi Asociaţia Română a Băncilor trag un semnal de alarmă înaintea celui mai mare eveniment de shopping al anului: escrocii sunt pregătiţi să profite de febra cumpărăturilor pentru a fura date personale şi bani.

Cea mai frecventă metodă de înşelătorie este crearea unor site-uri false care copiază perfect aspectul magazinelor legitime. Infractorii oferă preţuri incredibil de mici pentru a atrage clienţii şi a le fura datele cardurilor bancare. Pentru a vă proteja, experţii recomandă să verificaţi întotdeauna dacă site-ul are adresă securizată (https) şi să căutaţi informaţiile de contact ale companiei, inclusiv adresa fizică.

Citește și Oferte tentante la Kaufland de Black Friday 2024. Trei televizoare la prețuri imbatabile

O altă tactică preferată a escrocilor este trimiterea de emailuri şi SMS-uri care par a veni de la magazine cunoscute. Acestea conţin link-uri care duc către site-uri false, create special pentru a fura date personale şi financiare. Niciun magazin legitim nu va cere vreodată prin email sau SMS detaliile cardului bancar sau parole.

Reţelele sociale au devenit şi ele un teren fertil pentru escrocherii. Infractorii publică reclame cu reduceri spectaculoase care duc către site-uri frauduloase. Specialiştii în securitate spun că orice ofertă care pare prea bună pentru a fi adevărată trebuie privită cu maximă suspiciune.

Pentru siguranţă suplimentară, cumpărătorii pot verifica legitimitatea oricărui site folosind instrumente gratuite precum scamadviser.com sau virustotal.com. De asemenea, este esenţial să nu divulgaţi niciodată numărul complet al cardului, data de expirare sau codul de securitate decât pe site-urile oficiale ale comercianţilor, folosind o conexiune sigură la internet.

DailyBusiness
Schimbare majoră pentru salariații din România! Se impun măsuri noi la Guvern
Spynews
Ce lecții importante a primit fiul lui Leonard Doroftei de la părinții lui. Cât de mult își admiră Adrian Doroftei tatăl
Bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cel mai tare model Dacia Duster 3. Mașina tunată pe care orice român și-ar dori-o. Arată spectaculos
Capital.ro
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Playtech.ro
Primul mesaj oficial al președintelui american Donald Trump: ”Va fi epocă de...
DailyBusiness
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Adevarul
De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
wowbiz.ro
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"
Spynews
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Evz.ro
Ema Uta explodează! Ce a scos-o din sărite pe vedetă, e legat de bani
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cancan.ro
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena 1, pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
StirileBZI
Se schimbă toate buletinele românilor! Cât mai sunt valabile cărțile de identitate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste tristă despre Eva, mămica a doi copii mici
substantial.ro
Fostul Președinte Igor Dodon Anunță Proteste După Alegerile Prezidențiale din Moldova
MediaFlux
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernul a pregătit un nou ajutor pentru români: indemnizația de solidaritate. Cine sunt persoanele vizate