Țuica este o băutură foarte apreciată de români, mai ales în jurul sărbătorilor de iarnă. Unii oameni o fac, iar alții preferă să o prepare acasă. Totuși, cei ce o cumpără trebuie să fie extrem de atenți deoarece consumul de țuică contrafăcută îi poate îmbolnăvi sau chiar fi fatal.
Țuica a fost atestată documentar la 1386, la Bistrița, și este o băutură făcută numai din prune, pe când din celelalte fructe se obțin rachiuri, contrar credințelor populare. De aceea, trebuie să luăm mai multe chestii în calcul atunci când achiziționăm țuică.
Băutura alcoolică consumată de toți românii trebuie să îndeplinească mai multe caracteristici pentru a fi considerată, cu adevărat, ca fiind țuică.
Țuica rebuie să aibă o concentrație alcoolică de minim 24 de grade, fără a depăși 40 de grade, deoarece de la acest nivel se consideră că este pălincă. Țuica este cu atât mai toxică cu cât are concentrația de alcool mai scăzută, deoarece temperatura de fierbere este mai mică și nu ajunge să volatilizeze alcolii superiori.
În primul rând, țuica poate fi trecută prin proba de claritate. Aceasta se referă la limpezimea și transparența băuturii, care dacă are o nuanță tulbure sau anumite sedimente reflectă o calitate proastă sau o fermentare necorespunzătoare.
În al doilea rând, se poate face proba perlatului. Se agită ușor sticla de țuică pentru a vedea dacă apar mici bule care se ridică la suprafață. Țuica făcută numai din prune ar trebui să formeze bule mici care persistă câteva secunde. Dacă se formează bule mari care dispar foarte rapid, este posibil ca în țuică să existe mai mult zahăr decât este necesar.
Citește și : Trucul secret prin care bananele nu se maronesc. Rămân proaspete pentru peste 2 săptămâni
În cazul în care țuica se poate degusta, se aplică testul mirosului. Aceasta trebuie să miroasă puternic a prune fermentate, fără urme de dulceață artificială. De asemenea, după ce o gustați, trebuie să aibă un gust sec și aspru, fără o dulceață evidentă.
În final, se poate utiliza proba de flacără, prin care se dă foc unei linguri de țuică. Dacă arde cu flacără albastră înseamnă că nu este diluată, iar dacă arde cu o flacără de o culoare diferită sau nu arde deloc, înseamnă că este de o calitate inferioară.