Amendă de până la 5.000 de lei pentru români. În mai multe orașe din țară, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, și altele, există reglementări clare care impun proprietarilor de case să întrețină fațadele clădirilor pe care le dețin.
Aceste reguli fac parte din planurile locale urbanism și au scopul de a menține aspectul estetic al orașului și de a preveni riscurile de siguranță publică, precum și prăbușirea tencuielii sau elementelor de construcție.
Fațadele deteriorate, cu tencuială căzută sau elemente decorative nefixate, pot reprezenta un risc major pentru pietoni. În cazul în care alte elemente de construcție se desprind, acestea pot provoca accidente grave.
În orașele vechi, unde multe clădiri sunt istorice sau construite cu mult timp în urmă, acest risc este și mai mare, motiv pentru care autoritățile cer intervenții rapide din partea proprietarilor.
Multe clădiri sunt parte a patrimoniului arhitectural sau se află în zonă protejată. Pentru a păstra armonia urbanistică și a menține aspectul istoric al orașului, este obligatoriu ca proprietarii să întrețină fațadele acestor clădiri. O clădire neîngrijită degradează imaginea generală a unei străzi sau a unui cartier astfel poate scădea și imobiliară a zonei.
Dacă proprietarii nu respectă aceste obligații, autoritățile locale pot impune sancțiuni sub formă de amenzi, care variază în funcție de localitate, dar poate ajunge între 500 și 2.500 de lei pentru fizice care nu întrețin dezvoltarea fațadelor clădirilor, iar pentru proprietarii de clădiri care se află în zona de interes turistic sau istoric, pot depăși 5.000 de lei, în funcție de gravitatea cazului.