Negrescu a precizat că în prezent există trei scenarii de lucru pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen, care variază de la o decizie rapidă la o posibilă amânare pe termen lung.
„Am intrat în linie dreaptă în privinţa aderării complete a României la spaţiul Schengen. Am discutat despre acest proces cu Comisarul European desemnat pentru afaceri interne, austriacul Magnus Brunner”, a scris Negrescu pe pagina sa de Facebook, punctând că discuțiile au subliniat importanța menținerii subiectului pe agenda europeană.
Negrescu a prezentat cele trei scenarii posibile pentru aderarea României la Schengen, menționând că deciziile ar putea fi influențate atât de contextul politic european, cât și de dinamica instituțională de la nivelul Comisiei Europene.
1. Scenariul unei decizii rapide – Potrivit acestui scenariu optimist, o decizie tehnică privind intrarea completă a României în spațiul Schengen ar putea fi adoptată până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, mai exact până pe 1 decembrie. O astfel de hotărâre ar fi benefică pentru România, oferind o soluție rapidă și eficientă, fără a fi nevoie de amânări suplimentare.
2. Scenariul moderat – În acest caz, decizia ar fi amânată până la instalarea noii Comisii Europene. În acest scenariu, aprobarea finală ar putea avea loc în marja unei viitoare reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sau chiar într-o întâlnire ministerială. Varianta moderată sugerează că aderarea ar putea fi posibilă fără o întârziere semnificativă, dar necesită mai mult timp pentru a permite implicarea noii echipe de la Bruxelles.
3. Scenariul pe termen lung – Acest scenariu implică o amânare mai mare, generată de circumstanțe externe, cum ar fi situația politică incertă din Bulgaria, presiunile partidelor populiste din unele state membre ale UE sau eventualele riscuri de securitate neprevăzute care ar putea afecta decizia. O astfel de întârziere ar complica și mai mult procesul de aderare și ar putea întârzia semnificativ atingerea acestui obiectiv.
În cadrul mesajului său, Negrescu a subliniat importanța continuării presiunii pentru obținerea unei decizii favorabile, în ciuda criticilor.
„Mă bucur că am continuat să punem presiune pentru atingerea acestui obiectiv, chiar şi atunci când am fost criticaţi pentru că am menţinut acest subiect sus pe agenda europeană. Jocurile nu sunt închise”, a adăugat el.
Negrescu și-a exprimat încrederea că, asemeni premierului Marcel Ciolacu, și el crede că aderarea completă a României la spațiul Schengen, inclusiv pe cale terestră, este un obiectiv realizabil în viitorul apropiat.
„La fel ca premierul Marcel Ciolacu, sunt încrezător însă că România va deveni membră a spaţiului Schengen pe cale terestră”, a conchis europarlamentarul PSD.