Se strânge laţul în jurul lui Mario Iorgulescu. Procurorul de ședință a precizat că este de necontestat faptul că Mario Iorgulescu a produs accidentul mortal fiind sub influența alcoolului și a cocainei.
El a cerut condamnarea inculpatului la pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă, care este, conform Codului Penal, de 7 ani. Pentru conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe a cerut 2 ani de închisoare.
Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi cererea avocaţilor ca Mario Iorgulescu să fie supus unei expertize medico-legale în Italia, în dosarul în care fiul preşedintelui LPF este rejudecat pentru ucidere din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor, în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.
Avocatul lui Iorgulescu, Virgil Boglea, a solicitat judecătorilor ca dosarul să fie trimis, spre rejudecare, la Tribunalul București, pentru citarea nelegală a inculpatului, dar și a altor părți, precum și pentru încălcarea dreptului la apărare.
Mai mult, acesta a solicitat să se constate că există o culpă comună, pentru că victima ucisă în accident nu purta centura de siguranță, era sub influența drogurilor, iar scuarul în care a ricoșat mașina lui Iorgulescu nu era semnalizat corespunzător, anunţă Libertatea.
Avocatul a mai susținut că, la stabilirea faptului că Iorgulescu conducea sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive, nu au fost respectate procedurile. Boglea a precizat în față judecătorilor că, pentru aeastă infracțiune, a intervenit prescrierea faptei, prin eliminarea prescripției speciale, conform deciziilor ICCJ. În replică, procurorul de ședință a ținut să precizeze că nu s-a împlinit termenul de prescrpție. acestor fapte.
Avocatul Claudiu Toader, care apără în proces familia tânărului ucis, a cerut ca instanța să-i dea lui Mario Iorgulescu, pentru ucidere din culpă, „o pedeapsă orientată spre maxim”. El a precizat că nu poate fi vorba de culpă comună, pentru că Iorgulescu avea o viteză foarte mare, de peste 160 de km/h, în momentul accidentului. În pledoaria sa, avocatul a invocat și atitudinea inculpatului după producerea accidentului, „care a refuzat orice contact cu autoritățile române”.
Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost condamnat, în aprilie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate, decizia magistraţilor fiind definitivă. În prima instanţă, la Judecătoria Sectorului 3, Mario Iorgulescu fusese achitat.
Curtea de Apel Bucureşti a decis atunci condamnarea lui Mario Iorgulescu la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal împotriva persoanei vătămate Dragoş-Ionuţ Vlăsceanu.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Francisco-Gabriel Pascu, la patru ani şi şase luni de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, Vasile Pascu, la un an de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor, Marcel Pasu, la doi ani şi şase luni de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor, Laurenţiu-Ştefan Coruţ, la trei ani şi două luni de închisoare pentru fals intelectual, favorizarea făptuitorului, uz de fals.
Persoanele condamnate au fost judecate pentru că, în 2018, au exercitat acte de violenţă şi au lipsit de libertate, în mod ilegal, un bărbat.
După ce victima a anunţat Poliţia, au urmat alte presiuni ale acestora, încercând să-l determine, prin constrângere şi corupere, să-şi retragă plângerea şi declaraţiile formulate.
Joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul în casaţie formulat de Mario Iorgulescu, condamnat la 13 ani de închisoare într-un alt dosar, după ce a provocat un accident rutier în urma căruia un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Acest dosar va fi trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.
”Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023). Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ce priveşte pe inculpatul Iorgulescu Gino – Mario şi trimite cauza la rejudecare de către instanţa de apel, Curtea de Apel Bucureşti. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate, care nu contravin prezentei decizii”, se arată în minuta instanţei.
Decizia este definitivă.
A existat şi o opinie separată, în sensul respingerii recursului în casaţie, ca nefondat.
Mario Iorgulescu a fost condamnat, în luna octombrie 2023, la 13 ani şi opt luni de închisoare de Curtea de Apel Bucureşti, iar decizia este definitivă. Magistraţii au contopit pedepsele din dosarul accidentului pe care acesta l-a provocat cu sentinţa mai veche, pentru complicitate la lipsire de libertate.
Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui LPF Gino Iorgulescu, a provocat în 8 septembrie 2019 un accident rutier, pe şoseaua Chitilei din Bucureşti, soldat cu moartea unui tânăr de 24 de ani.
În urma accidentului, Mario Iorgulescu a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, Secţia ATI, iar ulterior a fost externat pentru a fi transportat la o clinică de terapie intensivă din Italia, unde a rămas internat până în 7 octombrie, când a fost externat şi preluat de un institut de reabilitare psihiatrică din Italia. Ulterior, în 31 octombrie, el a fost internat la o altă clinică din Italia.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, în august 2020, trimiterea în judecată a lui Mario Iorgulescu pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.
”La data de 08.09.2019, pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, intenţionând să se deplaseze din sat Gulia, com. Tărtăşeşti, spre un club din Parcul Herăstrău, mun. Bucureşti, inculpatul Iorgulescu Gino-Mario a condus autoturismul marca Aston Martin model DBS cu o viteză ce depăşea cu mult viteza legală de 60 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecţia dintre Şos. Chitilei şi str. Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar, apăsând la maximum pedala de acceleraţie la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă 700 de cai putere, pătrunzând pe contrasens şi intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul marca Audi, condus de victima V.D.A., care a decedat pe loc, toate acestea în condiţiile în care, din momentul în care a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului, inculpatul nu a acţionat frâna, iar în momentul coliziunii pedala de acceleraţie era apăsată la maximum. Procedând în acest mod, inculpatul a fost indiferent faţă de urmările acţiunilor sale, pe care le-a prevăzut şi acceptat, punând în pericol participanţii la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului şi astfel ucigând-o pe victimă cu intenţie indirectă”, se arăta în rechizitoriu.