Nerespectarea regulilor de conviețuire la bloc poate atrage sancțiuni severe din partea asociației de proprietari sau a autorităților. În ambele cazuri, făptașul trebuie să bage mâna destul de adânc în buzunar.
În blocurile cu lift, utilizarea corectă a acestuia este esențială atât din rațiuni de siguranță, cât și pentru o funcționare de lungă durată, notează newsweek.
-numărul limitat de persoane transportate simultan; depășirea capacității liftului poate duce la avarii
-interdicția accesului minorilor nesupravegheați; copiii mici trebuie să fie însoțiți de un adult
-interdicția de a transporta obiecte foarte grele sau voluminoase; lifturile nu sunt proiectate pentru transporturi industriale, iar depășirea greutății maxime poate deteriora sistemele mecanice
-evitarea comportamentului neadecvat; lovirea pereților, butoanelor sau forțarea ușilor poate cauza daune semnificative
În aceste condiții, dacă o persoană este prinsă deteriorând sau folosind liftul în mod necorespunzător, aceasta poate fi amendată și, de asemenea, obligată să suporte costurile de reparație. Asociațiile de proprietari sau administratorii de bloc decid cu privire la aplicarea sancțiunilor, iar în cazurile mai grave pot fi sesizate autoritățile.
Citește și Legea Pensiilor – Cât trebuie să plătească românii pentru trei luni de vechime
Utilizarea neadecvată sau deteriorarea liftului se sancționează în funcție de gravitatea faptei și de regulamentul intern al blocului sau decizia autorităților competente.
Astfel, deteriorarea liftului (lovirea ușilor, distrugerea panoului de control, forțarea ușilor etc.) poate fi considerată vandalism. De obicei, sancțiunile în acest caz se aplică în conformitate cu Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, însemnând amendă de la 500 la 1.500 lei.
Pentru daune majore, se poate ajunge chiar la sesizarea Poliției, iar sancțiunile pot fi mai mari dacă se demonstrează intenția.
Pe lângă amendă, cel care a deteriorat liftul va plăti costul reparațiilor. De pildă, pentru înlocuirea panoului de comandă al liftului, costurile pot ajunge la mii de lei.
Pe de altă parte, multe asociații de proprietari au regulamente interne care prevăd amenzi administrative pentru utilizarea necorespunzătoare a liftului. Aceste amenzi sunt, în general, între 100 și 500 de lei și vizează fapte minore, cum ar fi depășirea greutății admise sau blocarea intenționată a ușilor liftului.