Românii care închiriază locuințe în regim hotelier, fără să își declare veniturile, se pot alege cu amenzi uriașe, cuprinse între 10.000 și 40.000 de lei. Cel puțin, asta arată un proiect de hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică. În contextul creșterii industriei de închirieri pe platformele de profil, autoritățile intenționează să reglementeze mai strict acest sector.
Amenzile vor ajunge până la 40.000 de lei, iar anunțurile cu apartamente care nu sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise. Aceste reguli sunt menționate într-un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică. Platformele de închiriere în regim hotelier sunt pline de oferte în mai multe locații din țară. Însă, conform legislației, proprietarii au obligația de a obține un certificat de clasificare, însă, foarte puțini respectă legea. În acest an, la nivelul întregii țări, au fost cerute doar 1.200 de certificate.
„Ne creează o concurență neloială care, prin cheltuieli mai mici, va crea o competiție pe prețuri, dar aducerea lor într-un cadru legal va crea un mediu concurențial foarte benefic pentru toți cei de pe litoral.”, a spus Cosmin Oprișan, managerul unui complex de apartamente, potrivit Știrile Pro TV.
Oficialii, constrânși de presiunea patronatele hoteliere, dar și de regulile europene, susțin că cei care nu respectă legea vor avea de achitat între 10.000 și 40.000 de lei, în funcție de spațiile de cazare pe care le dau spre închiriere.
„Cu siguranță vom vedea mai multe încasări la bugetul de stat, la bugetele locale și am putea vedea o mai bună promovare, pentru că, la un flux mai mare de turiști, automat, încasările sunt mai mari.”, a declarat Cristian Bârhălescu, președinte ANAT.
Inspectorii din turism merg în controale doar în urma unor sesizări făcute de vecini, și, în paralel, autoritățile fiscale rescunosc că schimbul de informații cu platformele de profil a fost dificil. Lucrurile s-au îmbunătățit aia după schimbarea legislației de la începutul acestui an.
Directiva europeană obligă platformele să raporteze către Fisc toate tranzacțiile înregistrate, pentru a ajuta administrațiile fiscale din Europa să facă schimbul de informații mult mai simplu. Astfel, în țara noastră, ANAF poate verifica dacă proprietarii sunt înregistrați și dacă și-au achitat taxele și impozitele.