O anumită categorie de români va lua bani în plus la pensie, potrivit unei noi Ordonanțe de Urgențe, a anunțat Ministerul Muncii. Se întâmplă ca angajatorii să intre în insolvență și angajații să rămână fără venituri. Recent a fost publicată o inițiativă ce vizează consolidarea protecției drepturilor salariaților în contexte economice dificile și asigurarea accesului acestora la fonduri în caz de insolvență a angajatorului.
Potrivit Guvernului României, plata creanțelor salariale în cazul în care angajatorul intră în insolvență se poate face, în anumite condiții, dintr-un fond special de garantare, într-o limită ce nu poate depăși cuantumul a cinci salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, pentru o perioadă maximă de cinci luni consecutive.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale,Simona Bucura-Oprescu, susține că, în baza art. 4 lit. d) din Legea nr. 200/2006, creanțele salariale se referă la „drepturile salariale și alte drepturi bănești datorate și neplatite salariatului, stabilite în contractul individual sau colectiv de muncă”.
La momentul intrării în vigoare a actului normativ, prevederile Codului Muncii (Legea nr. 53/2003) stabileau că un contract individual de muncă poate fi suspendat temporar, la inițiativă angajatorului, în cazuri de întrerupere a activității, pentru motive economice, tehnologice sau structurale.
Astfel, conform art. 53 alin. (1) din Codul Muncii, salariații afectați de suspendarea activității au dreptul la o indemnizație de cel puțin 75% din salariul de bază, plătită din fondul de salarii al angajatorului.
Citește și Legea Pensiilor – Cât trebuie să plătească românii pentru trei luni de vechime
Ministerul Muncii a mai subliniat că aceste indemnizații restante, datorate angajaților pe durata suspendării temporare a activității, sunt incluse în categoria creanțelor salariale ce pot fi acoperite din Fondul de garantare, conform art. 13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 200/2006.
Noul proiect de lege prevede:
Condițiile pentru acordarea acestei facilități de către statul român prin Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă sunt pronunțarea unei hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei și ridicarea totală sau parţială a dreptului de administrare. În plus, proiectul include modificări la Legea nr. 8/2006, înlocuind sintagma „valoarea punctului de pensie” cu „valoarea punctului de referință”.
Schimbarea este necesară după intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care modifică formula de calcul a pensiilor astfel încât cuantumul acestora să fie determinat de înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Vezi și Pensii 2025. Nicio majorare de la 1 ianuarie, peste 700.000 de pensii vor fi îngheţate