De ce trebuie să porți centură când stai în spate. Titi Aur, expert în conducerea defensivă, a vorbit despre importanța pe care o are centura de siguranță, chiar și în cazul pasagerilor de pe bancheta din spate.
Titi Aur spune că centura de siguranță este la fel de importantă atât pentru pasagerii care stau în față, cât și pe cei care călătoresc pe bancheta din spatele mașinii.
„Centura purtată în spate este la fel de importantă ca în orice alt loc. Cel mai important lucru pe care îl face centura, în afară de faptul că te ține acolo în caz de impact este că nu te lovești cap în cap, în cazul unui impact, unul din față cu unul din spate în cazul în care omul din față are centura și cel din spate nu are centura.
Ce se întâmplă în acel caz?! Trebuie să ne imaginăm că o mașină se oprește cu 30 km/h sau trebuie să ne imaginăm că o mașină se oprește cu 30 km/h sau 40 km/h în ceva fix, într-o mașină mai mare sau într-un stâlp.
Atât persoana din față, cât și cea aflată pe bancheta mașinii continuă mișcarea către față. Nu neapărat exact pe axul mașinii, poate fi și în diagonală la un accident.
Cel din față, dacă are centura pusă, este adus înapoi pentru că centura are o elasticitate și apoi are recul-ul. Dacă te-ai oprit cu 40 km/h, te aduce înapoi, față de direcția pe care a mers mașina, cu 15 km/h – 20 km/h.
În acel timp, cel din spate continuă mișcarea pentru că nu are centură și se lovesc cei doi cap în cap cu o viteză mai mare decât viteza mașinii.
Mașina s-a oprit cu 40 km/h, cel din față este adus înapoi de centură cu un 15 km/h și se lovesc cap în cap cu 60 km/h.
Apoi, medicul legist spune că cei doi au murit pentru că s-au lovit cu aproximativ 60 km/h, cap în cap. Polițistul și martorii sau eventual supraviețuitorul din mașină vine și spune: nu e adevărat, vorbește prostii, noi aveam 40.
Păi dacă unul are centură și unul nu are centură, cel cu centura este adus înapoi imediat după impact, timp în care celălalt continuă mișcarea. Când te urci într-o mașină, este normal, este obligatoriu să-i obligi pe toți să-și pună centura. Șoferii ar trebui să îi oblige pe toți cei din mașină să își pună centura”, a explicat Titi Aur, potrivit WOWbiz.ro.
Expertul în conducere defensivă spune că tetiera din spate este la fel de importantă ca centura de siguranță. Titi Aur a precizat că aceasta trebuie reglată de fiecare dată când ne urcăm în mașină.
Potrivit specialistului, dacă tetiera nu este reglată corect, în cazul unui accident, există riscul ca persoana din spate să-și rupă gâtul.
„Reglarea tetierei din spate este la fel de importantă ca și centura pentru că, în cazul unui impact din spate sau din față cu recul, tetiera lăsată jos face pârghie în dreptul gâtului și îți rupi gâtul. Dacă este în dreptul creștetului capului, atunci îți ține capul și nu îți rupi gâtul pe spate”, a mai spus Titi Aur pentru sursa citată mai sus.