Chipsurile au fost și sunt extrem de controversate, nutriționiștii și experții în sănătate le-au catalogat drept alimente ultraprocesate care ar putea afecta sănătatea pe termen lung. La prima vedere, lista de ingrediente poate părea simplă, însă etichetele dezvăluie frecvent un cocktail de aditivi alimentari, conservanți și potențiatori de gust, care sunt adăugați pentru a face produsele mai apetisante și, de multe ori, creează dependență.
Chipsurile Lotto Chips Salt 100 g, fabricate în Grecia de compania Ohonos Snacks, sunt un exemplu destul de ok, spune jurnalistul. Ele conțin ingrediente surprinzător de simplă: cartofi selecționați, ulei de floarea-soarelui și sare. Fără aditivi, coloranți sau potențiatori de aromă, acest produs a fost considerat una dintre cele mai „curate” variante de pe piață.
„Ingrediente: cartofi selecționați, nu așa orice cartof, ulei de floarea soarelui, sare. Atât? Curățică? Foarte curățică eticheta”, a spus Dragoș Pătraru pe canalul de YouTube „Starea Sănătății”
O pungă de Lotto Chips conține aproximativ 4 porții, fiecare recomandată la 25 g. Valoarea nutrițională pe 100 g este următoarea: grăsimi: 32 g, glucide: 50.2 g, fibre: 4.3 g, sare: 1.2 g
Deși aportul caloric este considerabil, fiind o gustare prăjită, lipsa aditivilor și a aromelor artificiale face ca acest produs să fie o alegere mai sănătoasă comparativ cu alte mărci.
Citește și: De ce trebuie să te ferești de cabanoșii din comerț? Dragoș Pătraru: „Nu mai consumați!”
Dragoș Pătraru trage un semnal de alarmă în privința cornurilor cu ciocolată din magazine, după ce a verificat atent lista ingredientelor de pe etichetă.
„Cea mai mare nenorocire posibilă din lume. Doamne Dumnezeule! E de dat copiilor, dacă vreți să îi învățați să latre! Și-a tăiat unul unghia, a pus-o acolo. Conține tot! Ce naiba de produs curat credeți că poate sta pe raft într-un supermarket atât de mult timp fără să se altereze?! Oamenii cumpără mizeria asta, le-o dau copiilor”, a menționat Pătraru.
Jurnalistul îi sfătuiește pe părinți și pe bunici să înlocuiască aceste dulciuri cu unele făcute în casă. „Toate aceste produse sunt, în opinia mea, niște mizerii care nu ar trebui să se afle pe rafturile magazinelor, mizerii care nu ar trebui promovate drept hrană. Așa că, dragi părinți și bunici, o prăjitură făcută în weekend, făcută din ingrediente pe care le știți, e cea mai bună soluție pentru sănătatea copilului”.