Pensii 2025. Şeful casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat, în exclusivitate la România TV, modul în care se va face indexarea pensiilor cu inflaţia de la 1 ianuarie 2025. „Vorbim despre prevederi care spun foarte clar care e mecanismul de indexare al pensiilor incepand de anul viitor. Aceasta indexare va avea loc la inceputul fiecarui an in ianuarie. Aceasta indexare se va face in ianuarie si are doi indicatori foarte clari, predictibili.
Rata medie a inflatiei pe anul anterior, respectiv 2023 acum, la care mai trebuie sa adaugam 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie. Eu am facut adresa la INS pentru a face corect calculul si sa ni se spuna foarte clar cum se determina aceasta crestere reala. Lucrurile sunt foarte clare, am primit raspuns. E un raport intre indice castig si indice pret consum. Dupa ce am facut calcule, valoarea finala, inflatia e 10,4%. Daca mai adaugam acest indicator si mai tinem cont de prevederile art 84 alineat 7, vom ajunge la o cifra de 12% cu care va trebui sa actualizam valoarea punctul de referinta. E un calcul estimativ, nu e definitiv. Cand o sa avem cifrele definitive comunicate, o sa venim cu cifrele finale. Noi am facut calculul pe cifre”, a explicat Daniel Baciu sâmbătă seară, pentru România TV.
„Dacă facem un calcul estimativ – cât este actuala valoare a punctului de referință de 81, înmulțim cu această valoare, ajungem undeva la noua valoare a punctului de referință de 91 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Toate pensiile în plată, acel număr total de puncte pe decizie de pensionare a fiecărui român, vor fi actualizate în funcție de această nouă valoare a VPR-ului”, a mai declarat Daniel Baciu.
În ceea ce priveşte problemele românilor care şi-au depus dosare de pensionare pe noua lege şi încă nu au o decizie, Daniel Baciu a explicat pentru telespectatorii România TV: „Avem dosare, noii beneficiari au aplicat pentru pensie. Aici trebuie sa gasim solutii urgente sa isi primeasca drepturile aferente pensiei. Am constituit task force la Casa de pensii – specialistii din casele teritorial de pensii, specialisti din partea firmei de mentenanta. De luni acest task force isi intra in atributii. Incepem testarea noului program informatic care calculeaza pensiile celor care au solicitat acest drept incepand cu 1 septembrie. Avem o saptamana sa finalizam aceste testari. Testam dosarele mai complexe, mai grele, ca dupa ce finalizam acest proces de testare, care nu e deloc usor, programul informatic sa poata fi dat in productie si sa incepem sa calculam pensiile celor care au depus dosarele incepand cu 1 septembrie. Sa speram ca in perioada imediat urmatoare oamenii sa isi primeasca drepturile aferente pensiei”.
Citeşte şi
PENSII 2025. Există 800.000 de pensionari care NU au primit bani în plus la recalculare. Ca să nu le micșoreze pensia la recalculare, statul a completat pensia până la nivelul actual. Pensiile românilor aflați în această situație vor fi indexate din nou abia când sumele de bani pe care acel pensionar trebuie să le ia în plus la 1 ianuarie vor acoperi sumele cu care statul le-a completat pensia.