Postul Crăciunului 2024. Atenţie la etichete, au fost găsite produse cu ingrediente de origine animală etichetate ca fiind ”de post”. Recomandările ANPC

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de postul Nașterii Domnului, este primul mare post din anul bisericesc (de la 1 septembrie) și începe în dimineața zilei de 15 noiembrie. Are o durată fixă, de 40 de zile, iar ultima zi de post va fi pe 24 decembrie 2024.
Filip Stan
10 nov. 2024, 14:30
Postul Crăciunului 2024. Atenţie la etichete, au fost găsite produse cu ingrediente de origine animală etichetate ca fiind ”de post”. Recomandările ANPC
Cel mai important lucru pentru credincioși! Până la ce oră trebuie ținut postul miercurea și vinerea. Cele mai importante reguli care trebuie respectate în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului 2024.  Director ANPC, recomandări la cumpărarea produselor alimentare ”de post”: Achiziţionaţi aceste produse numai din locuri amenajate şi autorizate. Citiţi cu atenţie eticheta şi lista de ingrediente, care trebuie să fie doar de origine vegetală

Este agitaţie în pieţe, înainte să înceapă postul Crăciunului 2024. Scumpirile record la legume şi fructe reprezintă o presiune financiară pentru credincioşi. Legumele sunt cu 14% mai scumpe decât anul trecut, iar fructele s-au scumpit în medie cu șapte procente, dar nu acesta este neapărat cel mai important aspect pentru credincioşii care ţin post.

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, face o serie de recomandări persoanelor care vor să cumpere produse alimentare de post, în condiţiile în care vineri începe Postul Crăciunului. Astfel, aceste produse trebuie achiziţionate doar din locuri amenajate şi autorizate, unde pot fi păstrate la temperatura corespunzătoare. Consumatorii sunt sfătuiţi să citească atent eticheta şi lista de ingrediente, având în vedere că, la controalele din anii anteriori, au fost găsite produse cu ingrediente de origine animală etichetate ca fiind ”de post”.

”Pe data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului, cunoscut şi ca Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie si pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în acest post să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să achiziţionaţi aceste produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs”, a arătat Paul Anghel, duminică, într-o postare pe Facebook.

Postul Crăciunului 2024. Când începe Postul Nașterii Mântuitorului și în ce zile este dezlegare la pește. Părintele Constantin Necula, despre cum să ne fie mai ușor în această perioadă: „Postul nu ne cheamă la suferință”

El a atras atenţia că produse alimentare de post achiziţionte din locuri neautorizate, în care comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, pot fi neconforme sau chiar nesigure, putând afecta sănătatea consumatorilor.

Un alt sfat este de a verifica atent eticheta produselor de post. Aceste produse sunt constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse care nu oferă informaţii complete şi corecte privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

”În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ou, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia «poate contine urme de ou, lapte…». Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate”, a atenţionat el.

În plus, consumatorii ar trebui să fie atenţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura, şi să nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziţie, trebuie respectate şi acasă condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, trebuie verificată data durabilităţii minimale şi nu trebuie cumpărate produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată.

El a menţionat că ANPC va face controale în această perioadă şi a amintit că, în anii anterior, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant “produs de post”, ”maioneză vegetală simplă” şi ”maioneză vegetală Shaorma”, deşi denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente; ”pizza de post” – “specialitate cu aromă pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel ”de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2024, Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. De ce se aprind lumânările la celălalt capăt în această zi

Tot la controalele anterioare, s-au constat utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma “vegetal”, înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii ”fără colesterol” sau ”0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au această caracteristică; produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conţinea proteine din lapte, în neconcordanţă cu denumirea de produs; produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea “de post”, deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frişcă”.

De asemenea, au fost constatate următoarele abateri: produse de post expuse la comercializare în acelaşi raft şi în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii (de exemplu produsul ”untar” ce conţinea grăsimi vegetale era expus la vânzare în acelaşi raion cu untul); expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conţinut ingrediente lactate; produsul ”crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiş inscripţionat ”Idei savuroase de post”, deşi, produsul conţinea ”zer praf dulce” şi ”praf de iaurt”, care sunt de origine animală şi nu de post.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix care a rupt topurile primăverii. E un thriller de zile mari care are doar 6 episoade
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Pensionarii care beneficiază de a 13-a și 14-a pensie. Cine poate primi „pensie dublă” în 2025
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)