Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat, luni, programul de guvernare al PSD în domeniul transporturilor. Grindeanu a precizat că în prezent sunt în lucru aproximativ 800 de kilometri de autostradă și drum expres în România, iar în patru ar trebui să se circule pe circa 1.000 de kilometri noi.
”Astăzi, când vorbim, avem în lucru aproximativ 800 de km de autostradă sau drum expres în România. Până la sfârşitul anului, până la încheierea mandatului la Ministerul Transportului, o să ajung cu numărul de kilometri pe care i-am dat eu în circulaţie cât am ocupat această funcţie, undeva 300 şi ceva spre 400 de km, România având vreo 1.200 de km în total. (…) Ar trebui să ajungem undeva ca în patru ani să se circule pe încă cam 1.000 de km noi de autostradă şi drum expres. Scenariul, să zicem, într-o zonă mai optimistă ar trebui să ne ducem pe la 2.300, deci să ne ducem pe la 1.200-1.300 de km în patru ani”, a spus ministrul Transporturilor, citat de news.ro.
Sorin Grindeanu a detaliat, cu aceeași ocazie, stadiul verificărilor la kilometrii de drum ce urmează să fie dați în circulație. ”Vineri iarăşi merg împreună cu primul ministru, tot pe Focşani-Buzău şi vom merge pe Loturile 1 şi 2, care de asemenea vor fi date în circulaţie acolo, în jur de 19 luna aceasta, deci într-o săptămână, opt zile, de acum încolo, vom da în circulaţie încă două loturi pe autostrada A7”, a anunţat ministrul.
Grindeanu a mai precizat că, tot până la sfârşitul anului, ar trebui să fie date în circulaţie cele două loturi de pe drumul expres Craiova-Piteşti.
”De asemenea, cele două loturi între Ploieşti şi Buzău sunt loturi care sunt avansate, undeva la 95% în acest moment, iarăşi sunt ultimele detalii de pus la punct. Şi lotul trei, ultimul, care lipseşte, între Focşani şi Buzău. Dacă le aduni, ajung aşa undeva pe la 180 de kilometri, dar hai să vedem, cum zice un clasic în viaţă, pas cu pas, să vedem cum ne ducem în săptămânile viitoare şi cum va fi şi vremea”, a spus Grindeanu.
În privința programului de guvernare, Grindeanu a subliniat că PSD îşi propune, în primul rând, să conecteze portul Constanţa şi, implicit, municipiul Bucureşti la reţeaua europeană de autostrăzi. ”Ce înseamnă lucrul ăsta? Înseamnă că vor fi finalizate toate loturile de autostradă din jurul Bucureştiului, adică A0, vor fi finalizate şi cele patru loturi care au rămas în lucru, acum, între Piteşti şi Sibiu, şi va fi finalizat celebrul tronson cu urşi, dar fără urşi, între Marginea şi Oldea, la graniţa dintre Timiş şi Hunedoara”, a spus ministrul.
Sorin Grindeanu a mai precizat că în acel moment poţi să spui că intri în ţară la Nădlac şi mergi pe autostradă până la Constanţa. Ministrul Transporturilor a mai spus că, pe lotul 5, cel de la Piteşti la Curtea de Argeş, va putea fi dat în circulaţie cam jumătate din acest lot în această toamnă, adică de la Piteşti până la Boiculeşti. Potrivit lui Grindeanu, ”toată această reţea ar trebui să ducă la conectarea polilor de creştere economică a României”.
Pe sectorul feroviar, Grindeanu a spus că sunt lucrări de investiţie în infrastructura feroviară. ”În acest moment, sumele pe care le primim sau le accesăm de la Comisia Europeană sunt sensibil egale dacă facem comparaţie între rutier şi feroviar. În timp, procentul va creşte în favoarea feroviarului, fiind un transport verde, aşa cum ştim cu toţii”, a spus Grindeanu, adăugând că în principiu, culoarele sunt cam aceleaşi, şi anume legarea portului Constanţa pe zona feroviară de centrul şi vestul Europei.
”De asemenea, o prioritate pe care noi am prevăzut-o, de a moderniza magistrala 500, cea care se duce spre Ucraina. Eu sper să se ajungă la pace în Ucraina, să intrăm în zona de reconstrucţie, iar România, prin această infrastructură, când vorbim de cea feroviară, să joace un rol important în ceea ce înseamnă reconstrucţia Ucrainei”, a mai precizat demnitarul.
Ministrul a mai anunţat că săptămâna viitoare, probabil în jurul datei de 20 noiembrie, va fi pus în circulaţie primul tren nou achiziţionat în România de vreo 25 de ani. ”Noi de 25 de ani n-am luat niciun tren nou, în România. De 25 de ani, s-au mai făcut modernizări de vagoane, e adevărat, sau modernizări de locomotive, dar trenuri noi n-am achiziţionat. În acest moment, sunt în diverse etape de achiziţie şi cu diverse surse de finanţare, că vorbim de Program Pperaţional, că vorbim de PNRR sau că vorbim de Fondul de modernizare, sunt cam 160, ca să fiu exact 161 de garnituri de tren nou în licitaţie, care începe să vină. (…) Săptămâna viitoare, dacă nu mă înşel pe ruta Bucureşti-Braşov, va fi introdus acest prim tren nou”, a spus Grindeanu în conferinţă.
Ministrul a mai spus că se lucrează şi la metrou şi ”se lucrează bine”. ”Se lucrează pe magistrala M6, cea care leagă 1 Mai de Aeroportul Henri Coandă, bani care vin din PNRR, o parte, o parte avem finanţare japoneză, dar nu e singura magistrală pe care o avem prinsă ca modernizare, pentru anii viitori. Vorbim şi de M4 şi vorbim şi de M2, Berceni, linia de centură Sud, comuna Berceni, fiindcă e de asemenea importantă şi această zonă”, a spus Sorin Grindeanu.
Întrebat despre autostrada Comarnic-Brașov, ministrul Transporturilor a declarat că aceasta este o investiţie care costă foarte mult, în jur de vreo patru miliarde, şi că speră să se termine studiul de fezabilitate în 2025. Ministrul a mai spus că e în fază de execuţie centura la Comarnic, Busteni şi Azuga, iar prin realizarea acestor variante ocolitoare, o mare problemă de trafic va fi rezolvată în zonă.
”E o autostradă care costă foarte mult, costă în jur de vreo 4 miliarde. Am încercat, am ajuns mai jos un pic, fiindcă pe 160 de kilometri de autostradă să plăteşti vreo 4 miliarde de euro e un pic cam mult. Eu sper să se termine studiul de fezabilitate la această autostradă în 2025 şi să se intre în zona de execuţie, în licitaţie, bineînţeles, proiectare şi execuţie în anul viitor. Nu pot să vă spun dinainte cu ce oferte vor veni cei care vor să construiască. V-aş minţi dacă v-aş spune aşa ceva”, a spus Grindeanu.
Grindeanu a precizat că PSD a trecut în programul de guvernare, legat de acest proiect, chestiuni care ţin de realitate, şi anume faptul că segmentul Ploieşti – Braşov, chiar dacă ar intra imediat în execuţie, ar fi aproape imposibil să fie terminat până în 2028.
”Cine trece altceva, minte. Dacă vreţi să trecem lucruri care nu ţin de realitate şi să trecem să vorbim chestiuni care dau bine pe hârtie, dar în realitate nu se pot întâmpla, se poate face lucrul ăsta. Eu refuz să fac treaba asta, pentru că ar însemna să minţi. Eu vă spun că se poate intra în zona de execuţie, în perioada următoare, având licitaţie anul viitor. De asemenea, e în fază de execuţie, aşa cum bine ştiţi, centura la Comarnic, centura la Busteni şi Azuga, care o mare parte, odată cu realizarea acestor două variante ocolitoare, o mare problemă de trafic va fi rezolvată”, a explicat ministrul.