Muraru a subliniat că România beneficiază de suficiente avantaje pentru a contribui semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, indiferent de schimbările de la Casa Albă.
„Eu nu fac parte din corul celor care profețesc o apocalipsă în privința politicii americane și externe americane și cred că România are toate atuurile pentru a aduce plus valoare acestui parteneriat strategic cu Statele Unite. Să ne aducem aminte că în timpul primului mandat al lui Donald Trump, România a fost totuși prima țară invitată la Casa Albă pentru a discuta chestiuni legate de creșterea comerțului bilateral, investițiile americane în România, securitate și apărare”, a afirmat ambasadorul.
El a adăugat că România a fost prima țară care a semnat un memorandum de înțelegere cu Statele Unite privind securizarea rețelelor 5G și a menționat proiectele comune din domeniul energiei, cum ar fi programul nuclear civil, care au fost continuate și de administrația Biden.
„Proiecte care au fost continuate de administrația Biden și cred că există toate șansele ca acest parteneriat să continue”, a declarat Andrei Muraru.
Ambasadorul a subliniat, de asemenea, importanța continuării angajamentului Statelor Unite față de securitatea la Marea Neagră.
„Ce își doresc românii în primul rând este ca acest angajament privind securitatea la Marea Neagră al Statelor Unite să continue, să devină poate și mai robust – și cred că există toate șansele”, a spus el.
Referindu-se la procesul de aderare a României la programul Visa Waiver, Muraru a explicat că România a îndeplinit deja toate criteriile tehnice, iar procesul este unul în mare parte tehnic.
„Nu pentru că avem emoții că noua administrație ar putea să blocheze acest proces, pentru că el este în mare parte unul tehnic și România a îndeplinit toate criteriile tehnice privind aderarea la programul Visa Waiver, ci pentru că nu vrem să fim prinși într-o schimbare de administrație care se va prelungi cu mult după 20 ianuarie”, a precizat ambasadorul.
Muraru a adăugat că Guvernul Statelor Unite ar putea face anunțul până pe 20 ianuarie, iar intrarea efectivă în program ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie 2025.
„Așteptăm ca Guvernul Statelor Unite să facă anunțul până pe 20 ianuarie și intrarea efectivă în program să se facă undeva la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie a anului viitor”, a concluzionat ambasadorul Andrei Muraru.