Dobânzile se mențin la un nivel înalt în România, iar ratele variabile vor rămâne ridicate în următoarea perioadă. Banca Națională a României (BNR) a decis să mențină dobânda de politică monetară la 6,5%, după ce aceasta a crescut treptat din 2021 până în 2023, de la 1,25% la 7%.
Reducerile din acest an, realizate în lunile iulie și august, au avut un impact limitat, oferindu-le celor cu credite o scădere medie de doar 100 de lei în rate. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat în cadrul unei conferințe de presă că dobânzile ar putea să scadă odată cu reducerea inflației, însă nu a oferit un termen clar pentru această evoluție.
„Imediat ce inflația se duce în jos. Și acum putem să gândim așa ceva, dar uitați, anumite măsuri fiscale, de exemplu, care ar putea să fie introduse în prima jumătate a anului pot să împingă prețurile în sus”, a explicat Isărescu, subliniind importanța predictibilității în politica monetară.
„Cum ar veni ca noi să reducem dobânda acum, apoi să fim obligați să o ducem în sus. Trebuie să așteptăm acele măsuri de corecție ca să ne putem adapta la ele”, a adăugat guvernatorul.
El a subliniat că o reducere a dobânzii va fi posibilă doar atunci când inflația va scădea într-o manieră sustenabilă.
„Cu inflația mergând în jos și prognoza este clar că se duce în jos, dobânzile se vor duce în jos. Ați pus întrebarea când? La asta răspund mai greu. Când inflația va merge în jos într-o manieră sustenabilă”, a încheiat Isărescu.