Codul Penal va suferi schimbări pentru şoferi. Propunerea de modificare a Codului pentru înăsprirea pedepselor celor care încalcă legea şi pun vieţile altora în pericol a fost iniţiată de senatorii Robert Cazanciu şi Daniel Fenechiu.
Conform proiectului, va creşte pedeapsa pentru conducerea fără permis pe drumurile publice de la 1-5 la 3-7ani, cu aceeaşi pedeapsă urmând să se sancţioneze fapta persoanei care a încredinţat un vehicul unei persoane despre care ştia că nu posedă permis de conducere.
„Se majorează cu o treime pedepsele persoanelor ce conduc fără permis rezultând în accidente ce produc pagube materiale sau vătămări corporale sau a sănătăţii (noile pedepse vor fi între 4 şi 9,3 ani), cresc pedepsele pentru cazurile soldate cu victime cu 50% (noile pedepse vor fi între 4,5 şi 10,5 ani), pedeapsa pentru conducerea fără permis devine obligatorie, indiferent dacă se produce sau nu accident”, a scris pe Facebook Cazanciuc.
El spune că aceste măsuri urmăresc descurajarea celor care folosesc „maşina ca pe o armă”, o iniţiativă ce continuă legea „Anastasia”, care a contribuit deja la reducerea accidentelor cauzate de şoferii sub influenţa alcoolului sau drogurilor.
COD RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care depășesc limita de viteza cu 20 de km/h
Art. 335. – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.