Italia lansează un plan prin care statul să-şi păstreze angajaţii tineri: munca inteligentă şi orarul flexibil, principalele atracţii

Italia a lansat un plan „anti-escape” destinat angajaților tineri din sectorul public, în încercarea de a combate fenomenul demisiilor timpurii și de a atrage noi talente în administrația publică. Noul plan face parte dintr-un contract de muncă recent semnat, menit să ofere mai multă flexibilitate și beneficii angajaților, având ca scop creșterea stabilității și a retenției în acest sector.
Filip Stan
11 nov. 2024, 23:01
Italia lansează un plan prin care statul să-şi păstreze angajaţii tineri: munca inteligentă şi orarul flexibil, principalele atracţii

În ultimii ani, autoritățile italiene au remarcat o creștere a numărului de aplicanți pentru posturile din administrația publică, datorită reluării recrutărilor și simplificării procesului de selecție. Astfel, aproape două milioane de persoane au aplicat pentru cele peste 200.000 de posturi disponibile doar în primele opt luni ale anului, potrivit publicației Il Messaggero. Cu toate acestea, rata de retenție a tinerilor angajați a rămas scăzută, mulți dintre noii recruți renunțând la scurt timp după angajare, adesea din cauza dificultăților de adaptare și a costurilor asociate relocării.

Principalele măsuri ale planului

Planul „anti-escape” include mai multe măsuri care oferă o flexibilitate sporită și sprijin financiar pentru noii angajați. Potrivit Stiridiaspora, printre aceste măsuri se numără munca inteligentă (remote work), bonusuri pentru a acoperi costurile de deplasare și posibilitatea de a lucra doar câteva zile pe săptămână la birou. De asemenea, pentru cei care trebuie să se mute în alte orașe, noul plan introduce o „indemnizație de primă destinație” care acoperă cheltuieli de cazare și transport, facilitând astfel relocarea.

Noul contract de muncă include și opțiunea unei săptămâni de lucru de patru zile, cu un total de 36 de ore, oferind o soluție de echilibrare a vieții profesionale și personale. Potrivit președintelui Aran, Antonio Naddeo, aceste măsuri reprezintă un pas important pentru modernizarea administrației publice italiene, adaptând-o la cerințele pieței muncii și sprijinind tinerii angajați în tranziția către un mediu de lucru mai flexibil.

Încurajarea muncii la distanță

Planul promovează intens munca la distanță pentru a reduce necesitatea relocării, o măsură benefică mai ales pentru tinerii din sudul Italiei care obțin posturi în orașe cu costuri de trai mai ridicate, precum Milano și Roma. Astfel, angajații pot reduce costurile fără a renunța la locul de muncă, iar administrațiile publice pot negocia aceste măsuri în funcție de bugetele disponibile.

În paralel cu măsurile orientate către tineri, contractul de muncă abordează și provocările asociate îmbătrânirii personalului public. În acest sens, planul oferă angajaților aflați aproape de pensionare posibilitatea de a opta pentru un program flexibil, inclusiv mai multe zile de muncă de la distanță. Mai mult, angajații cu experiență sunt încurajați să devină mentori pentru tinerii recruți, facilitând transferul de cunoștințe și asigurând adaptarea acestora la noile tehnologii.

Deși planul anti-escape reprezintă un pas spre modernizarea sectorului public italian, eficiența acestuia va depinde de implementarea sa la nivelul fiecărei administrații. Limitările bugetare ar putea reprezenta un obstacol pentru unele ministere și agenții publice, influențând aplicarea completă a beneficiilor și flexibilităților propuse.

Astfel, prin aceste măsuri, Italia încearcă să creeze un mediu de muncă atractiv pentru tinerii angajați, reducând fluctuația de personal și adaptând administrația publică la nevoile unei generații moderne, în condițiile economice actuale.

Citeşte şi: Atenţionare de călătorie transmisă de MAE: Cod galben de ninsori în Bulgaria, cod portocaliu „de pericol” în Catalonia şi Insulele Baleare

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui
Capital.ro
Taxă obligatorie în România după deces. Va costa 6.000 lei. Se semnează declarație notarială
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale