Ciorba de perișoare este un fel de mâncare tradițional românesc, pe care orice gospodină îl prepară frecvent. Rețeta este versatilă, așa că fiecare o prepară după bunul plac – mai acră, mai sărată, cu mai multă verdeață sau carne. Totuși, din ciorba de perișoare nu trebuie să lipsească borșul, pe care multe românce nu știu când să-l pună, de fapt, în oală.
Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase preparate românești. Delicioasă, parfumată și bogată, acest fel de mâncare nu are cum să lipsească de pe mesele românilor mai ales iarna, când e ger afară.
Pentru ca ciorba de perișoare să iasă acră ca la bunica acasă, trebuie să folosești borș de casă sau zeamă de varză. Însă, borșul este ingredientul magic care dă gust bun ciorbei de perișoare și multă savoare.
Borșul de casă este un lichid obținut prin fermentarea naturală a tărâțelor de grâu sau a făinii de secară cu ajutorul bacteriilor acid lactice. Turnat în ciorbe, borșul dă o aromă distinctă și un gust ușor acrișor. Totuși, puține gospodine știu când să-l adauge în oală.
În funcție de cum vrei să prepari ciorba de perișoare, borșul se poate folosi cald (în loc de apă) sau ca adaos în ciorbă, ca să o acrească.
Regula de aur este să pui la final borșul în ciorba de perișoare, după ce toate ingredientele au fiert. După care mai lasă ciorba să fiarbă aproximativ 3-5 minute, apoi oprește focul și adaugă pătrunjel proaspăt.
Mai există o variantă pentru borșul adăugat în ciorba de perișoare. Unele bucătărese preferă să dea borșul într-un clocot separat, apoi să îl toarne în ciorba fierbinte. Niciodată nu pune borș rece de la frigider, gospodinele cu experiență susțin că ciorba de perișoare nu iese la fel de bună.
Un alt ingredient minune folosit pentru acrirea ciorbei de perișoare este sucul de lămâie, în special atunci când nu ai borș la îndemână. Optează pentru sucul proaspăt stors din lămâi pentru a obține cea mai bună aromă.
Totodată, ciorbele se mai pot acri și cu oțet. Dă un gust delicios ciorbei de perișoare, în special în combinație cu oul și smântâna, care sunt adăugate la final pentru a îmbogăți aroma preparatului.
Dacă vrei să acrești ciorba, nu trebuie să adaugi o cantitate foarte mare, deoarece o poți potrivi după gust, puțin câte puțin, eliminând riscul de a o acri prea mult.