Prognoza iarna 2024-2025. Unul dintre cele mai precise servicii anunţă dacă vom avea zăpadă de Crăciun şi Revelion

Estimările Copernicus, considerate unele dintre cele mai bune, sunt utilizate de agricultori, asigurători şi companii de utilităţi pentru a ajuta la adaptarea la condiţiile aşteptate.
Filip Stan
12 nov. 2024, 17:30
Prognoza iarna 2024-2025. Unul dintre cele mai precise servicii anunţă dacă vom avea zăpadă de Crăciun şi Revelion

Prognoza iarna 2024-2025. Meteorologii ANM au prognozat pentru aceste zile o vreme închisă şi foarte rece, cu ploaie lapoviţă şi ninsori, inclusiv în Capitală, până spre sfârşitul acestei săptămâni. În toată țara temperaturile vor fi deosebit de scăzute, inclusiv în București urmând să avem minime de -4 sau -5 grade. În țară va ninge în mai multe județe, în special în zona montană.

Potrivit meteorologului Mihai Timu, de la ANM, prima ninsoare înregistrată în unele zone ale Capitalei, amestecată cu ploaie, fusese deja anunţată,iar precipitaţiile se vor menţine pe tot parcursul zilei de marţi, ca de altfel şi în zilele următoare, însă este foarte puţin probabil să se depună strat de zăpadă, dat fiind că temperaturile în timpul zilei vor fi în jurul valorii de 4-5 grade, iar la noapte nu vor scădea sub 1 -2 grade. Meteorologul a precizat că de săptămâna viitoare, atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării va urma o încălzire a vremii, după această perioadă mai rece.

În ţară, pe parcursul zilei de marţi rămâne valabil codul galben de ninsori pentru zona Carpaţilor Meridionali, mai ales la peste 1.200 de metri altitudine, astfel că este de aşteptat ca stratul de zăpadă depus deja să crească, iar circulaţia să se desfăşoare în condiţii de iarnă, deci şoferii trebuie să fie echipaţi corespunzător. Potrivit sursei citate, după această zi, în zona respectivă ninsorile încep să se restrângă chiar de la noapte şi se vor îndrepta spre zona de nord a Carpaţilor Orientali, dar vor fi în general uşoare.

Ninsorile lovesc puternic în zona de munte, iar drumarii intervin pe mai multe drumuri din țară. Prognoza meteo pentru 12 noiembrie – 9 decembrie

„Este un scurt episod de iarnă, rămânem cu această vreme rece până spre finalul săptămânii, după care de duminica, dar mai ales de săptămâna viitoare, o să urmeze o încălzire a vremii. Deocamdată, mai putem avea precipitaţii, intervale scurte de precipitaţii la jumătatea săptămânii, din nou sub toate formele, la nivel local, după care spre weekend vremea pare să se mai stabilizeze, adică eventual vom avea doar ceaţă în orele dimineţii”, a declarat meteorologul Mihai Timu la Digi24.

Potrivit prognozei meteorologice emise de ANM pentru şapte zile, până miercuri dimineaţă, vremea va fi predominant închisă şi rece în cea mai mare parte a ţării. Temporar vor fi precipitaţii, ziua în sud (unde se vor acumula şi cantităţi de apă de 10…15 l/mp şi izolat peste 20 l/mp), apoi şi în centru şi est şi pe spaţii mai mici în rest, iar noaptea în restrângere treptată spre nordul şi estul teritoriului. În Dobrogea va ploua, în Oltenia şi Muntenia vor predomina ploile în zona joasă, iar la deal vor fi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Tot precipitaţii mixte se vor semnala şi în Transilvania şi Moldova, în timp ce în celelalte regiuni vor fi ploi, burniţă şi trecător lapoviţă. La munte vor predomina ninsorile şi mai ales în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii Orientali se va depune strat de zăpadă (în general de 5…10 centimetri). Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în sud-est, cu viteze de 40…50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 3 şi 10 grade, iar cele minime între -3 şi 5 grade, cu valori mai ridicate pe litoral, până spre 8…9 grade. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă. Şi la Bucureşti vremea va fi închisă şi rece, cu ploaie şi lapoviţă şi temperatură maximă de 3…5 grade şi o minimă de 1…2 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Pe parcursul zilei de miercuri până joi dimineaţă, vremea se va menţine rece şi în general închisă atât în ţartă, cât şi în Bucureşti. Ziua, temporar va mai ploua în Dobrogea, iar în Maramureş,Transilvania, Moldova şi cu totul izolat în rest vor fi ploi şi doar trecător lapoviţă sau ninsoare. În jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali, va ninge. În cursul nopţii, local, precipitaţii predominant sub formă de ploaie se vor semnala cu o probabilitate mai mare în sud-vestul ţării. Vântul va sufla în general slab, exceptând zona costieră a Dobrogei, unde va avea uşoare intensificări. Temperaturile maxime, în creştere faţă de ziua precedentă în regiunile extracarpatice, vor fi cuprinse în general între 4 şi 11 grade, iar cele minime se vor situa între -5…-4 grade în depresiuni şi 5…6 grade pe litoral. Dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă, local în vest, sud-vest şi centru şi izolat în rest. În Capitală, cerul va avea înnorări în mare parte din interval şi trecător vor fi condiţii de burniţă sau ploaie slabă, iar vântul va bate slab şi moderat. Maxima zilei va fi de 7…8 grade, iar cea minimă de 0…2 grade. Dimineaţa şi noaptea este posibil să se formeze ceaţă.

Citește și: Peisaje de basm la munte, dar vin ninsori şi în zonele joase. Elena Mateescu anunţă cât ţine episodul de iarnă veritabilă

Pe parcursul zilei de joi, temperaturile vor fi în scădere faţă de ziua precedentă în regiunile extracarpatice, iar în rest nu vor avea variaţii semnificative, astfel că vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării. Până vineri dimineaţă, nebulozitatea va fi în general persistentă şi temporar vor fi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) pe arii relativ extinse în jumătatea sudică a teritoriului şi izolat în rest. La munte va ninge, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură şi pe arii mai restrânse şi în celelalte masive. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sud-est, mai ales în a doua parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 10 grade, iar cele minime între -3 şi 4 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va semnala ceaţă. Vreme închisă şi rece va fi şi la Bucureşti, iar temporar vor fi precipitaţii posibil moderate cantitativ (se pot acumula şi peste 10 l/mp) sub formă de ploaie, iar în cursul nopţii trecător şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de 2…3 grade. Vor fi condiţii de ceaţă.

Vremea va rămâne la fel de rece în majoritatea regiunilor ţării şi pe parcursul zilei de vineri până sâmbătă dimineaţă. În sud-sud-estul României, nebulozitatea va fi persistentă şi pe arii relativ extinse se vor semnala precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), iar în restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi doar izolat vor fi posibile precipitaţii slabe, cu o probabilitate mai ridicată în centru. La munte, local va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în est, sud-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 10 grade, iar cele minime între -6 şi 2 grade. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, pe alocuri se va semnala ceaţă. La Bucureşti, temporar va ploua, iar vineri dimineaţă sunt posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 4…5 grade, iar cea minimă de 1…2 grade.

De duminică până marţea viitoare, este posibilă o încălzire a vremii atât în Bucureşti, cât şi în ţară. În prima parte a intervalului, valorile termice se vor situa în general sub mediile multianuale specifice pentru această perioadă, cu o tendinţă de încălzire spre finalul acestuia. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în prima parte a intervalului, în jumătatea sud-estică a teritoriului. În Capitală, vremea va fi închisă şi rece, cu probabilitate ridicată pentru precipitaţii mai ales duminică, însă de săptămâna viitoare este posibilă o creştere a valorilor termice diurne spre normele climatologice ale perioadei, potrivit meteorologilor,
Distribuie:

Prognoza iarna 2024-2025. Unul dintre cele mai precise servicii a lansat prognoza. Iată cum va fi afectată cererea de gaz

Previziunile climatice arată că europenii se aşteaptă la o nouă iarnă mai blândă decât de obicei, ceea ce ar putea contribui la reducerea cererii de gaze naturale.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice estimează o probabilitate de cel puţin 60% ca nordul Europei şi Mediterana să înregistreze temperaturi peste medie între decembrie şi februarie. Restul continentului are între 40% şi 50% şanse de a depăşi temperaturile medii istorice măsurate în ultimele trei decenii.

Conform perspectivelor sezoniere actualizate luni, nicăieri în Europa nu se preconizează temperaturi sub medie pentru acest sezon.

Iarnă Europa. Şanse de a depăşi temperaturile medii istorice măsurate în ultimele trei decenii

Estimările Copernicus, considerate unele dintre cele mai bune, sunt utilizate de agricultori, asigurători şi companii de utilităţi pentru a ajuta la adaptarea la condiţiile aşteptate.

Prognoza iarna 2024-2025. Temperaturile anormal de ridicate ar putea reduce cererea de gaze în timpul sezonului de vârf al încălzirii în Europa, aşa cum au contribuit deja la acest lucru în timpul celor două ierni anterioare, relatează Bloomberg.

Comercianţii urmăresc îndeaproape condiţiile meteorologice din preajma sfârşitului de an, când expiră un acord de tranzit care reglementează fluxurile de combustibil rusesc prin Ucraina. Ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia au continuat să se bazeze pe gazul rusesc pentru a-şi acoperi cea mai mare parte a cererii.

În timp ce sfârşitul acordului de tranzit ar putea afecta eforturile lor de stocare anul viitor, temperaturile mai blânde ar trebui să contribuie la menţinerea preţurilor la gaze pentru moment.

Potrivit Copernicus, alte pieţe de încălzire cu gaz, cum ar fi Japonia şi nord-estul SUA, se confruntă cu o probabilitate de 70% până la 100% de temperaturi semnificativ mai ridicate în perioada decembrie-februarie. Acest lucru ar reduce concurenţa pentru transporturile de gaze naturale lichefiate.

Datele sugerează, de asemenea, că unele părţi ale Norvegiei, Suediei, Finlandia şi ţărilor baltice au între 40% şi 50% şanse de a avea mult mai multă ploaie şi zăpadă decât de obicei, contribuind la creşterea perspectivelor hidroenergetice ale regiunii.

„Precipitaţiile sunt cel mai probabil sub medie în părţile sud-vestice şi peste medie în nord-estul continentului”, a raportat Copernicus.

Vreme mai rece decât cea normală în această săptămână. Temperaturile cresc de săptămâna viitoare

Vremea este mai rece decât cea normală în această săptămână, dar temperaturile medii cresc în mai multe zone din ţară de săptămâna viitoare, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni, publicată marţi de ANM.

 

Vreme mai rece decât cea normală în această săptămână. Temperaturile cresc de săptămâna viitoare

Săptămâna 11.11.2024 – 18.11.2024

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice şi sud-estice, dar şi deficitar în cele vestice, nordice şi centrale, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Săptămâna 18.11.2024 – 25.11.2024

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice şi local în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice.

Săptămâna 25.11.2024 – 02.12.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza iarna 2024-2025: săptămâna 02.12.2024 – 09.12.2024

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Incident în Capitală: Doi nevăzători agresați în biserică pentru că au intrat cu câinele ghid
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?