Ministrul Muncii a venit cu un anunț pentru toți angajații. Legea salarizării și modaliatea de plată a mai multor categorii de personal se schimbă, în special în sistemul bugetar. Astfel, pe lângă noua lege a pensiilor, legea salarizării din țară reprezintă a doua cea mai mare reformă pe care statul român vrea să o facă în următorii ani. Potrivit datelor oficiale, noua lege va avea o perioadă de prognoză între 2025 – 2031, însă, calculele sunt făcute pentru 50 de ani, fapt ce arată o viziune nouă asupra salariilor din țară.
Noua lege a salarizării presupune modificări majore referitoare la modul în care angajații din sectorul public sunt remunerați, inclusiv prin reviziuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală sau limitarea sporurilor.
Oficialii au anunțat că procesul de creare a noii lege este în plină desfășurare, consultările finalizându-se deja.
„Facem lucrurile pe rând și temeinic. Am finalizat noua lege a pensiilor, iar în ceea ce privește Legea salarizării am finalizat consultările cu partenerii sociali.
În acest moment lucrăm împreună cu colegii de la Banca Mondială la aspectele tehnice ale legii.
Urmează să populăm familiile ocupaţionale cu coeficienţii, să avem o aşezare a acestora. Legea salarizării va trebuie să aibă la bază principii clare. Primul principiu se referă la ierarhizarea din interiorul familiilor ocupaţionale”, a anunațat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Unul dintre cel mai mare impact pe care îl are reforma este legată de proiecțiile pentru cheltuielile de personal pentru perioada de prognoză 2025-2031 care au fost cuprinse în planul bugetar-structural pe termen mediu, cu respectarea prevederilor legale privind responsabilitatea fiscal-bugetară și a anvelopei bugetare pentru cheltuielile de personal luată în calcul la elaborarea planului bugetar-structural pe termen mediu. Prin introducerea unor criterii pentru ierarhizarea diferitelor categorii profesionale se va diminua lipsa de egalitate, iar plățile vor fi aliniate cu responsabilitățile, experiența și calificarea angajaților.
Citește și: Românii care pot câștiga mai mulți bani de sărbători. Zeci de mii de locuri de muncă scoase la bătaie