Probabil pentru că bunicile noastre adăugau în compoziție un ingredient secret: dragostea pentru nepoți. Chef Sorin Bontea nu deține acest ingredient, dar garantează că gogoșile preparate după rețeta lui nu sunt departe de cele pe care le înfulecam în copilărie.
Rețeta lui Bontea nu este deloc complicată, putând fi pregătită de oricine, chiar dacă acea persoană nu are veleități de chef. Iată cum prepară celebrul bucătar gogoșile pufoase și aromate.
Într-un vas, se adaugă laptele călduț, zahărul și drojdia. După ce acestea se amestecă puțin, se adăugă și coaja de portocală și de lămâie, urmând ca toate să fie amestecate foarte bine cu telul. După ce s-a obținut mixul dorit, compoziția se lasă deoparte timp de 10-15 minute astfel încât să se activeze drojdia.
Citeste si Rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea. Ingredientul de 2 lei care le dă un gust delicios
Peste această compoziție se adaugă sarea, extractul de vanilie, untul topit și ouăle. Se frământă totul foarte bine, astfel încât să se încorporeze toate ingredientele, iar la final se adaugă făina în ploaie. Totul se amestecă bine și cu atenție, ca să nu se formeze cocoloașe.
După ce aluatul a fost frământat ca la carte, se adaugă o lingură de ulei care se încorporează și ea prin frământare. Această cocă trebuie lăsată la dospit o oră pentru ca gogoșile să iasă mari și pufoase.
După scurgerea timpului, aluatul se întinde bine pe blatul de lucru cu ajutorul unui sucitor. Se fac forme cu paharul, iar cerculețele de aluat se mai lasă la crescut jumătate de oră. Se prăjesc în ulei încins, iar după ce se răcesc puțin, pot fi pudrate cu zahăr pudră.
Sunt delicioase și sunt la fel de bune dacă sunt consumate călduțe sau reci.