Ciolacu a povestit despre intenția sa de a rămâne în Marea Britanie în 1991, însă a subliniat că nu a reușit acest lucru, în timp ce fratele său a locuit 15 ani în Germania, împreună cu familia sa, înainte de a se întoarce, la rândul său, în ţară.
„În anul 1991, am vrut să rămân la Londra, în diaspora, dar eu nu am reuşit. Dumneavoastră aţi reuşit acest lucru. Fratele meu a reuşit, a locuit vreo 15 ani în Germania, împreună cu familia”, a declarat premierul.
Acesta a evidențiat faptul că, pentru prima dată, România a înregistrat un număr mai mare de români întorși acasă decât cei care au plecat, o tendință pozitivă care, în opinia sa, reflectă schimbările din țară.
„E primul an când au venit mai mulţi români în România decât au plecat”, a spus Ciolacu.
În cadrul întâlnirii, premierul a discutat și despre importanța dezvoltării uniformizate a infrastructurii din România, incluzând construirea de autostrăzi și modernizarea zonei Moldovei și a sudului țării.
„Să începem să facem autostrăzi şi în Moldova, şi în sudul României. Să vorbim de trecerea Carpaţilor din Moldova spre centrul ţării, să vorbim despre Comanrnic-Braşov şi să legăm până la urmă zonele istorice, având în continuare şi marea provocare de a lega România de Republica Moldova”, a adăugat el.
Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, importanța continuării investițiilor statului și în zonele cu mari comunități de români din ţările străine.
„Investiţiile trebuie continuate de stat, trebuie să înceapă să investească şi în ţările unde sunt aceste comunităţi mari de români”, a spus el, punând accent pe necesitatea unor programe pe termen mediu, care să-i sprijine pe cei care doresc să se întoarcă în țară, inclusiv prin scutiri de impozite și facilități pentru deschiderea de afaceri.
Premierul a încheiat prin a sublinia importanța educației pentru tinerii români care studiază în universități de renume, în special în Marea Britanie, și necesitatea unui suport financiar din partea statului român.
„Trebuie să găsim resursa pentru copiii noştri, cei mai valoroşi, care termină şi au posibilitatea de a continua facultăţi de renume în străinătate, mai ales că legislaţia din Marea Britanie s-a schimbat. Statul trebuie să vină cu bursele pentru a ţine copiii în acele universităţi de elită şi să găsească calea pentru a-i lămuri să revină în România”, a conchis Ciolacu.