Mulți români au optat pentru o mașină electrică, gândindu-se la economie. Dacia Spring se numără printre modelele care au succes, dar puțini oameni știu cât costă un plin și câți kilometri pot fi parcurși pe timp de iarnă.
Citește și: Dacia Spring, în topul celor mai vândute maşini electrice în Europa. Modelul este fabricat în China
Mașinile electrice sunt considerate mai puțin poluante decât vehiculele care au motoare cu combustie. În același timp, acestea nu sunt la fel de costisitoare, din punct de vedere al costului pe kilometru. În momentul de față, litrul de benzină sau motorină se vinde cu cel puțin 7 lei, iar variantele premium costă de la 7.5 lei/litru în sus. În schimb, curentul electric este vândut la puțin peste 1.1 lei pe kWh.
Dacia Spring a devenit una dintre cele mai populare mațini electrice din România, având o baterie cu o capacitate netă de 26,8 kWh.
Potrivit unui calcul simplu, o persoană care își încarcă acasă mașina, la o priză standard sau Wallbox, va achita între 1.1 lei și 1.3 lei/kWh. Tariful diferă în funcție de numărul de kilowați consumați în fiecare lună.
Astfel, un plin la Dacia Spring costă, cu aproximație, între 30 și 35 de lei, dacă este făcut acasă. Cei care își încarcă mașina la o stație publică vor plăti între 1.5 lei și 3,3 lei pe kWt, ceea ce înseamnă că în oraș, un plin costă între 40 și 9- de lei. Mașina are nevoie de aproximativ 8.5 ore pentru o încărcare completă la un Wallbox de 3.7 kW și de aproape 14 ore pentru o încărcare la o priză standard.
Cum este și în cazul mașinilor pe benzină sau motorină, cele electrice consumă în funcție de modul în care sunt conduse, de condițiile meteo sau de drum. Dacia Spring asigură o autonomie de până la 230 de kilometri în afara orașului și peste 300 de kilometri în oraș, însă, mulți șoferi care dețin acest model au scris pe forumurile din mediul online că, atunci când este frig afară, autonomia scade cel puțin la jumătate. Astfel, iarna este indicat să se ia în calcul o reîncărcare la fiecare 100-150 de kilometri parcurși, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 30-50 de lei /100 km.
În schimb, în sezonul cald, autonomia se apropie de cea indicată de producător, ceea ce înseamnă un cost aproximativ de 10-20 de lei/100 km.
Făcând o comparație, o mașină diesel care consumă 5 litri, presupune un cost mediu cu carburantul de 35-40 de lei, iar un motor pe benzină, care are un consum de 7 litri/100 km, va consuma carburant de cel puțin de 50 de lei.