Un bărbat din orașul Huși, județul Vaslui, a fost la un supermarket local, de unde a cumpărat carne ambalată, iar unul dintre pachetele achiziționate, deși ar fi trebuit să aibă aproape 3 kg de spată de porc fără os, cântărea, de fapt, puțin peste 1,2 kilograme.
Clientul nu și-a dat seama la fața locului de înșelătorie, ci abia acasă, când i s-a părut că unul dintre pachetele de carne era mai ușor. Din fericire pentru el, păstrase bonul, așa că s-a întors la supermarket.
Odată ajuns în magazin, bărbatul le-a povestit angajaților ce a pățit, așa că personalul i-a înapoiat aproape 50 de lei dați pe pachetul în cauză. Mare i-a fost surpriza când angajații au început să recunoască faptul că și ei au fost păcăliți de furnizorul pachetelor de carne de porc ambalată.
„Se apropie sărbătorile, iar oamenii vor cumpăra multă carne. Dacă la fiecare pachet cineva te păcălește cu aproape 2 kg de carne, atunci e hoție pe față. Nu contează că o face furnizorul sau magazinul, ci contează că omul de rând, cumpărător onest, e furat”, susțin localnicii din Huși.
Supermarketul cu pricina este unul dintre cele mai frecventate de hușeni, pentru că are marfă variată și pe alese. Acesta ar putea fi un motiv pentru care unii cumpărători nu mai sunt atenți la produsele pe care le pun în coș.
Asta a pățit recent un hușean, care a cumpărat, între altele, carne proaspătă de porc, ambalată, cu gramaj fix, trecut pe pungă. Bărbatul a achiziționat trei astfel de pachete cu spată de porc fără os – unul avea 1,7 kg, altul – 1,3 kg, iar ultimul cântărea 2,9 kg.
Pe moment, cuprins de febra cumpărăturilor, omul nu a observat nimic, însă acasă și-a dat seama că acolo unde trebuia să fie mai multă carne, produsul era cel mai ușor. Așa că a pus pachetul pe cântar și a văzut că, din cele 2,9 kg plătite, nu era decât puțin peste 1,2 kg! negru de supărare, s-a întors la supermarket și a avut surpriza să constate că personalul magazinului i-a dat banii înapoi fără probleme, recunoscându-i, cu această ocazie, că și ei au fost păcăliți de firma care le-a furnizat carnea de porc ambalată.
„Cei de la supermarket se fac vinovați doar de modul în care au făcut recepția produsului și l-au pus în vânzare, fiind și ei, la rândul lor, păcăliți de etichetarea incorectă. Am fost pe data de 8 noiembrie la supermarketul din municipiul Huși, pentru ceva cumpărături. Între altele, am achiziționat și 3 pachete cu spată de porc fără os, marca Purland. E drept că din grabă nu am verificat etichetele de pe ambalaj și nici nu am dat atenție conținutului din bonul eliberat la casă. Am făcut-o după ce am ajuns la domiciliu și, surpriză, eticheta unuia dintre pachete afișa o greutate de 2900 grame. Sesizând că prin comparație cu celelalte două (gramaje de 1.767 și, respectiv 1.346) este mai ușor, l-am pus pe cântar. Avea doar puțin peste 1200 grame, deci o lipsă de 1.700 grame. Înarmat cu pachetul buclucaș și bonul, m-am întors la supermarket, unde în urma verificării reclamației mi s-a restituit, fără probleme, integral c/v de 49 de lei a pachetului buclucaș. Nu însă și c/v timpului pierdut, a prețului de 6 lei a călătoriei altfel inutile. În principiu, cei de la supermarket se fac vinovați doar de modul în care au făcut recepția produsului și l-au pus în vânzare, fiind și ei, la rândul lor, păcăliți de etichetarea incorectă”, a precizat clientul.
Drept dovadă, cumpărătorul a postat în mediul online bonul și chiar imaginea pachetului de carne, pentru ca și alți cumpărători să nu fie păcăliți.