Klaus Iohannis a semnat decretul prin care se aprobă legea privind introducerea salariului minim european în România. Prin urmare, de la 1 ianuarie se va schimba formula de calcul a salariului minim, care se va mări la 4.050 de lei brut, ceea ce înseamnă o creștere de peste 10% față de nivelul actual de 3.700 de lei brut. Acest lucru va determina o creștere netă de 67 de lei, care va duce salariul minim „în mână” la 2.430 de lei net, față de 2.363, cât este în prezent.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege luna trecută cu 216 voturi „pentru”, șapte voturi „împotrivă” și „șapte” abțineri.
Conform proiectului care a fost discutat în Parlament, salariul minim brut ar trebui să fie între 47% și 52% din câștigul mediu brut la nivel național, deci salariații ce primesc salariul minim brut ar trebui să primească aproximativ jumătate din salariul mediu brut la nivel național, prognozat pentru anul respectiv de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Spre exemplu, Institutul Național de Statistică a prognozat pentru luna septembrie un câștig salarial mediu brut de 8.553 de lei, la un salariu minim brut de 3.700 de lei.
Procentul salariului minim brut din cel mediu este de 43,25%, pe când, potrivit noii legi, dacă ar fi să respectăm formula de calcul, ar trebui să fie de 47%. Astfel, salariul minim brut ar trebui să fie măcar de 4.019 lei brut în acest caz, deci de 2.412 lei „în mână”.
Citește și : Metoda prin care poți să-ți micșorezi factura la gaz. Este simplu ca bună ziua!
Proiectul de lege transpune în legislația națională prevederile Directivei 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.