Șoșoacă a contestat la Tribunalul București decizia prin care CCR a scos-o din cursa pentru Cotroceni. Această instanță a constatat însă că nu este competentă să judece cazul, astfel că judecata a fost suspendată din oficiu, iar dosarul a fost înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), ”în vederea soluționării conflictului”.
În demersul întreprins de Șoșoacă, părțile pârâte sunt CCR și Biroul Electoral Central (BEC).
Potrivit legii, nici ICCJ nu va putea dezbate contestația Dianei Șoșoacă, întrucât aceasta vizează o hotărâre a CCR. Conform legii, deciziile CCR sunt general obligatorii și nu pot fi contestate.
Citește și Veste bună pentru mulţi români, anunţ oficial de la Ministerul Muncii înaintea iernii
CCR a respins, în 5 octombrie, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, decizie care a generat multe reacții pro și contra.
În motivarea deciziei s-a precizat că înregistrarea candidaturii Dianei Șoșoacă încalcă unele condiţii de eligibilitate, cu referire la ”valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politicomilitară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO”.
Diana Șoșoacă s-a plâns cu privire la decizia CCR inclusiv în Parlamentul European. ”Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie. Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie, pentru că am fost amendată de un poliţist că am depăşit viteza, deşi sunt în proces cu acel poliţist, pentru că am făcut declaraţii politice în Parlamentul României ca senator, încălcându-se articolul 72 din Constituţia României şi articolele 9 şi 10 CEDO prin care declaraţiile politice ale unui parlamentar au imunitate. Nu putem să fim condamnaţi pentru aşa ceva”, a spus ea.
Șefa S.O.S. România va puta candida, în schimb, la alegerile parlamentare. Ea și-a depus, la jumătatea lui octombrie, candidatura pentru Senatul României, pe lista de Bucureşti a partidului pe care îl conduce.