Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, miercuri, de omologul său britanic, Keir Starmer, şeful Executivului transmiţând că puternica diasporă românească ne inspiră să facem mai mult pentru a consolida parteneriatul strategic. Premierul anunţă că au decis să consolideze cooperarea economică şi parteneriatul de apărare.
Începutul unei prietenii puternice cu prim-ministrul Keir Starmer, pentru popoarele noastre, ţările noastre, valorile noastre democratice şi pacea globală”, a scris premierul într-o postare pe platforma X.
”Puternica diasporă românească din Marea Britanie ne inspiră să facem mai mult pentru a consolida parteneriatul nostru strategic la toate nivelurile. Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică şi parteneriatul nostru de apărare”, mai spune premierul României.
Premierul Marcel Ciolacu face declarații de presă la sediul Institutului Cultural Român din Londra:
„După 17 ani, este prima vizită a unui prim-ministru în Regatul Unit al Marii Britanii.
Am venit însoțit de doamna ministru de externe și, normal, doamna ambasador.
Ieri, pentru prima oară, statul român am cumpărat o biserică în cea mai mare comunitate românească din afara țării.
Am venit însoțit, pentru că de dimineață am deschis și un forum economic al companiilor din România și din Anglia, cu domnul ministru al Economiei, domnul Oprea, și nu în ultimul rând cu domnul ministru Tîlvăr, ministrul Apărării, care a și semnat un acord cu omologul domniei sale.
Doamna ambasador, domnul ambasador al Regatului Unit au semnat un acord comercial de reciprocitate.
Am avut o discuție întâi doar cu primul ministru și normal că ne-am axat foarte mult pe zona de securitate și pe zona economică.
N-aș vrea să spun că în Marea Britanie e a doua Românie, pentru că, de fapt, România este una singură, dar în acest moment, cea mai mare comunitate de români e în Marea Britanie.
De aceea am fost foarte surprins că niciun prim ministru, și acest lucru nu e de ieri, de astăzi, niciun prim-ministru în decurs de 17 ani nu a mai avut o vizită în România și discuții aplicate cu omologul său în ceea ce privește comunitatea românească.
Normal că după Brexit vor fi anumite modificări, dar împreună cu Ministerul de Externe, cu doamna ambasador, ne pregătim cumva pentru noile reguli pe care vor trebui să le îndeplinească românii care locuiesc și muncesc sau sunt la studii în Marea Britanie.
Vizita va fi urmată de mai multe acorduri comerciale, suntem interesați, avem un interes comun în zona de energie regenerabilă, am avut și cu CEO de la două companii importante din Marea Britanie care au activitate în România.
Există în acest moment în implementare cel mai mare parc de fotovoltaice din Europa care se va construi la Arad.
Deci este o paletă mare și nu vă ascund, din punctul meu de vedere, în continuare politica va fi despre securitate și despre economie.
În următorii ani acestea sunt prioritățile europene și nu în ultimul rând, cum e normal, prioritățile României.
Și cred că este cazul să fie și prioritățile viitorului președinte al României și prioritățile viitorului Guvern.”
Întrebat de jurnaliști detalii despre disucția cu premierul britanic, Marcel Ciolacu a spus că este foarte respectată comunittatea românească de către autoritățile din Marea Britanie:
„Și normal că cu acest lucru am început, să avem niște acorduri și în ceea ce primește importul de produce tradiționale atât de cerute de comunitatea românească. Nu au o însemnătate foarte mare comercială, dar au o însemnătate pentru noi, pentu români, și pentru a ne consolida identitatea națională și în Marea Britanie.
Am avut discuții pe zona de energie regenerabilă și energie verde, chiar și energie nucleară, pe faptul că avem nevoie de securitate în Marea Neagră – și știți că am cumpărat deja două nave pentru deminarea Mării Negre, una a și fost livrată, am am și vizitat-o cu dl ministru Tîlvăr și operează în acest moment.
Este o relație foarte bună în zona de intelligence (informații – nr), așa cum a spus și domnul prim-ministru, care va continua. Cumva Marea Britanie este la mijloc, între NATO de est și NATO de vest, ca să înțelegem importanța strategică a Marii Britanii în interiorul NATO.”, a spus Marcel Ciolacu