Soluția la care apelează românii pentru a obține rapid bani pe termen scurt. În 12 luni, au luat cu împrumut peste 54 miliarde!

Pentru românii care au nevoie rapid de bani pe termen scurt, există o soluție din ce în ce mai exploatată: instituțiile financiare nebancare, așa-numitele IFN-uri. Potrivit datelor Băncii Naționale, IFN-urile le-au acordat românilor, anul trecut, credite şi avansuri în valoare totală de 54,2 miliarde lei!
Irina Dumitrescu
14 nov. 2024, 19:50
Soluția la care apelează românii pentru a obține rapid bani pe termen scurt. În 12 luni, au luat cu împrumut peste 54 miliarde!

Nevoia de bani a românilor, pentru diferite scopuri, îi obligă de multe ori să apeleze la credite bancare. În perioada ianuarie – septembrie, numărul celor care au luat împrumuturi de la bănci a fost de circa 2,5 milioane, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României (BNR), notează mediafax.

Obținerea unui credit bancar prespune îndeplinirea unor condiții stricte și un timp de așteptare deloc neglijabil, de câteva zile sau chiar săptămâni. În aceste condiții, nu puțini sunt cei care apelează la IFN-uri. Acestea oferă împrumuturi mult mai ușor decât băncile, însă practică dobânzi și penalizări mai mari.

Dobânzile și penalizările IFN-urilor au determinat statul să dea o lege ce are ca scop protejarea consumatorilor de practici abuzive și crearea unui cadru mai strict și transparent pentru IFN-uri și recuperatori. Legea în cauză, 243/2024, ce protejează românii care iau credite de la IFN-uri, a intrat în vigoare începând chiar săptămâna aceasta, luni mai exact.

Astfel, în cazul creditelor de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) ar trebui să nu depășească “cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, iar, în cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, DAE să nu depășească “cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă”.

Citește și Bani mai mulţi pe card pentru 800.000 de români de la 1 ianuarie 2025: Ministrul Muncii anunţă că legea este în Monitorul Oficial

Senatorul Daniel Zamfir a explicat în ce constă noul cadru legal.

”Începând de azi, toate IFN-urile care practicau dobânzi uriașe sunt obligate să opereze dobânzile reduse conform legii. Vă reamintesc limita maximă a dobânzilor:

-credite până la 5.000 lei – 1% pe zi
– credite între 5.000 și 10.000 lei – 0,8% pe zi
– credite între 10.000 – 25.000 lei – 0,6% pe zi

La toate creditele, la final, consumatorul nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate. Toți cei care aveți credite cu astfel de dobânzi notificați IFN-ul, care va fi obligat să vă reducă dobânda începând de AZI! În cazul în care nu se conformează, sesizați ANPC (Protecția Consumatorilor – n.r.), care are toate pârghiile legale să intervină să se respecte legea”, a scris, pe Facebook, senatorul.

Experții subliniază, la rândul lor, că alegerea unei variante de creditare trebuie făcută în cunoștință de cauză, luând în calcul faptul că, pe lângă beneficii, cum ar fi accesarea facilă în cazul INF-urilor, există și dezavantaje.

”Există numeroase situaţii în care mulţi români care nu dispun de rezerve financiare pot avea o nevoie urgentă de sume mici de bani, pe termen scurt. Iar dacă nu au la cine apela, sunt nevoiţi să acceseze un credit de nevoi personale de la o bancă. Un astfel de împrumut se acordă însă în anumite condiţii, dacă ai un istoric de creditare bun şi dacă eşti dispus să aştepţi câteva zile până când cererea de credit este aprobată. Pentru cei care au nevoie de bani într-un timp scurt, există soluţia de apela la un credit rapid de la o Instituţie Financiara Nebancară (IFN), unde procesul de aplicare este foarte scurt şi simplu, nu sunt necesare multe acte, condiţiile de creditare sunt lejere, iar banii ajung rapid. Important este însă ca alegerea să fie făcută în cunoştinţă de cauză, pentru că, evident, există şi dezavantaje”, spune consultantul financiar Ion Soltinschi.

Platforma creditarerapideonline.ro a realizat o analiză detaliată a creditelor rapide.

Avantaje când vrei să împrumuți bani de la un IFN

●    Aprobare foarte rapidă, chiar şi în 15 minute
●    Proces de aplicare online, fără vizite la sediu
●    Condiţii de creditare uşor de îndeplinit
●    Număr redus de documente

Dezavantajele creditelor de la un IFN

●    Dobânzi mai mari decât cele ale băncilor
●    Dobânzi penalizatoare mari în caz de întârziere a plăţii
●    Sume creditate relativ mici, de la câteva sute până la câteva mii de lei
●    Perioade de rambursare scurte, de la câteva zile până la câteva luni

Citește și Silviu Prigoană tușea și era răcit la ultimul interviu la care a participat. Cât de periculoasă poate fi tusea convulsivă

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Forțele ucrainene resping incursiunea rusă din orașul Kupiansk
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva